Baloo din Retezat va avea piscină proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursul mascotă al staţiunii Straja, din Masivul Retezat, va avea propria piscină şi un ţarc ce va respecta toate normele Uniunii Europene. Emil Părău, cabanierul care îl îngrijeşte pe

Ursul mascotă al staţiunii Straja, din Masivul Retezat, va avea propria piscină şi un ţarc ce va respecta toate normele Uniunii Europene. Emil Părău, cabanierul care îl îngrijeşte pe Baloo, a declarat că doreşte să facă tot ceea ce îi stă în putinţă pentru ca animalul să rămână în locul unde a fost crescut încă de când avea doar şase săptămâni. "Baloo are acum şapte ani. L-am crescut de mic, după ce a fost găsit în pădure de un angajat al Ocolului Silvic Petroşani.

Puiul de urs era foarte bolnav şi a fost salvat de medici, după ce a fost ţinut cu perfuzii. A fost hrănit cu biberonul. Ne-am ataşat de el şi vrem să-i creăm toate condiţiile", a spus Emil Părău. Acum Baloo trăieşte într-un ţarc de 250 de metri pătraţi, în care are spaţii de refugiu şi copaci. Viitorul ţarc va avea 800 de metri pătraţi, iar piscina construită special pentru Baloo va fi de 12 metri pătraţi. Lucrările se vor finaliza în maximum două săptămâni. Ursul Baloo este deja una dintre atracţiile staţiunii Straja.

Turiştii s-au obişnuit cu el, iar cei care revin periodic în staţiune îi aduc şi torturi, de ziua lui. "Baloo este un urs răsfăţat, obişnuit cu prezenţa omului. Nu cred că ar putea ataca pe cineva. Meniul lui zilnic include doar mâncare gătită, lapte şi miere. Nu i-am dat niciodată carne crudă, pentru a nu-i crea impulsul de a ataca", a precizat Emil Părău.

Ursul brun s-a retras în Carpaţi

Superbul animal a intrat în folclor încă din cele mai vechi timpuri, Mircea Eliade spunând despre el că este "un totem al luptătorilor daci". Până în prima jumătate a secolului al XIX-lea, ursul brun se găsea în întreaga ţară, din Delta Dunării şi până în Carpaţi. Din păcate, a fost exterminat din zonele de câmpie, pentru a nu aduce pagube crescătoriilor de animale şi zonelor cultivate. Astfel că s-a retras în Carpaţi, unde pare să fi găsit un adăpost prielnic. Statisticile arată că ţara noastră deţine, cu circa 7.700 de exemplare, mai mult de jumătate din efectivul european de urs brun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite