Balmoş pentru Cartea Recordurilor, în Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţii din trei sate din Apuseni au reuşit, ieri, să intre în Cartea Recordurilor, gătind cel mai mare balmoş din lume. În cadrul Târgului de Turism de la Arieşeni - Gârda - Scărişoara,

Moţii din trei sate din Apuseni au reuşit, ieri, să intre în Cartea Recordurilor, gătind cel mai mare balmoş din lume.

În cadrul Târgului de Turism de la Arieşeni - Gârda - Scărişoara, localnicii au pregătit un balmoş dintr-o jumătate de tonă de mălai, iar reprezentantul Cărţii Recordurilor din Miami le-a înmânat diploma celor trei primari şi prefectului judeţului Alba. Sătenii sunt atât de mândri de performanţa lor, încât au promis că vor sculpta diploma pe stâlpii de lemn de la intrarea în cele trei comune.

Autorităţile din Arieşeni, Gârda şi Scărişoara au plătit, încă din luna august, taxa de înscriere, de circa 200 de lire sterline, şi taxa de urgenţă, adică aproximativ 800 de lire sterline, astfel încât reprezentanţii Guinness Book să fie prezenţi în Apuseni la momentul potrivit. Eforturile le-au fost ieri răsplătite, când au primit diploma mult-râvnită.

Consumat rapid de târgoveţi

Balmoşul este o mâncare specifică zonei Ardealului, pregătit din mălai, brânză şi smântână. O jumătate de tonă de mălai, 100 de kilograme de smântână şi 60 de kilograme de brânză au fiert într-un cazan uriaş, din cupru, comandat special pentru această ocazie la căldărarii locului. Prepararea balmoşului uriaş, care a cântărit aproximativ 600 de kilograme, a durat cam trei ore.

După ce a fost omologat, el a fost consumat în mai puţin de o oră, cu zahăr sau castraveţi muraţi, după gust, de miile de oameni veniţi la târg. Cel mai mare balmoş preparat anterior celui de ieri a cântărit numai o sută de kilograme şi a fost gătit în iulie 2002, în Albac, cu prilejul Anului Munţilor, dar nu a fost înscris în Cartea Recordurilor, nefiind omologat de un reprezentant al acestei companii.

Promovarea Parcului Naţional Apuseni

Aflat la prima ediţie, Târgul de Turism de la Arieşeni-Gârda-Scărişoara este o iniţiativă a prefectului de Alba, Cosmin Covaciu, care şi-a propus ca obiectiv prezentarea profilului turistic al Parcului Natural Apuseni. Ecologic vorbind, excursia cu ATV-uri şi maşini de teren pe circuitul Scărişoara - Preluca - Negreşti - Sfoartea - Cheile Ordâncuşei - Gârda nu a fost tocmai în ton cu ideea de rezervaţie naturală, dar concursul de orientare turistică organizat în cheile Ordâncuşei şi crosul gheţarului au dovedit că putem face turism şi fără să poluăm aerul curat al zonei. La Gârda a fost dezvelit bustul lui Avram Iancu, iar seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite