Balena eşuată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste numai câteva zile, social-democraţii aveau să înveţe că politica nu e totuna cu aritmetica, victoria din 28 devenind data la care arogantul partid social-democrat a pierdut puterea. În


Peste numai câteva zile, social-democraţii aveau să înveţe că politica nu e totuna cu aritmetica, victoria din 28 devenind data la care arogantul partid social-democrat a pierdut puterea. În timp ce, între cele două tururi de scrutin pentru prezidenţiale, Adrian Năstase, în chip de viitor preşedinte, îşi formase deja un guvern cu UDMR, Traian Băsescu strângea voturi, reuşind să recupereze diferenţa şi să câştige incontestabil în turul al doilea. Restul a fost floare la ureche. UDMR şi PUR au schimbat barca, s-a încheiat capitolul guvernării Năstase, a început o altă istorie marcată de la început de expresia prezidenţială: "Soluţia imorală PUR".
După doi ani, protagoniştii bătăliei electorale din 28 noiembrie evoluează într-un teatru de operaţiuni radical schimbat. De la Cotroceni, scăldat în propria popularitate, Traian Băsescu învârteşte pe degete politica şi politicienii. De mult, PSD nu mai reprezintă pentru preşedinte un adversar care să merite să-ţi pierzi timpul pentru a-i da cât de cât atenţie. Energiile Cotroceniului sunt canalizate pentru zdrobirea inamicului din interior, liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele PNL s-a dovedit, în ciuda aparenţelor şi a tuturor gafelor pe care le-a făcut, un personaj care a rămas pe picioare chiar cu un genunchi paradit şi cu un grup de disidenţi în cârcă. Dar, indiferent cine va fi câştigătorul şi cine va fi perdantul acestei confruntări din prima repriză a mandatului, se ştie sigur cine este chibiţul: PSD, învingătorul de acum doi ani. Social-democraţii bâjbâie prin ceaţă de la un congres la altul. De la 37 la sută scor în alegeri, PSD se târăşte undeva între 20 şi 23 la sută în sondajele de opinie. Partidul este confuz, fără busolă, îşi schimbă mesajele politice de la o zi la alta. Singurul gest mai hotărât, înlăturarea lui Adrian Năstase, a fost, de fapt, urmarea acţiunilor judecătoreşti în care este subiect fostul lider al partidului, şi nicidecum rezultatul unui plan de reformă din interior. Vechii baroni au rămas pe poziţii făcând astăzi jocurile pentru alegerile din decembrie. Mircea Geoană pleacă din poziţia de favorit, pentru că dă semne că vrea să mulţumească pe toată lumea.
În loc de viziune, în loc de un program capabil să redea încrederea în principalul partid al Opoziţiei - totuşi -, mogulii din PSD aleg încă o dată calea aranjamentelor, a pertractărilor, a imaginii goale de orice conţinut. Este un mod de a mima dezbaterea şi alegerile libere care garantează nucleelor de putere din PSD că îşi vor păstra în continuare influenţa neştirbită. Partidul va arăta însă ca o balenă eşuată, aşteptând cu disperare să fie luată la remorcă pentru a da impresia că pluteşte din nou. Soarta PSD îi priveşte direct pe membrii partidului, dar incapacitatea social-democraţilor de a fi percepuţi ca o alternativă credibilă dezechilibrează nefast întreaga scenă politică. Traian Băsescu rămâne solist pe puntea Cotrocenilor, Ahab cutreierând feroce mările, deşi ştie că Moby Dick de mult sare prin cercuri în delfinariul în care a fost dresată pentru spectacole la matineu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite