Balcanii de Vest mai aşteaptă intrarea în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nu schimbă în niciun fel necesitatea de soluţionare a problemelor trecutului, a moştenirii lăsate în urmă de Miloşevici, a declarat Ursula Plassnik, ministrul de externe al Austriei, ţară

nu schimbă în niciun fel necesitatea de soluţionare a problemelor trecutului, a moştenirii lăsate în urmă de Miloşevici, a declarat Ursula Plassnik, ministrul de externe al Austriei, ţară care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.
Or, până atunci mai sunt multe de făcut. Moartea în condiţii suspecte a lui Miloşevici îngreunează mult pentru Belgrad cerinţa predării lui Karadjici şi Mladici. Pe de altă parte, însăşi soarta uniunii din Serbia şi Muntenegru este sub semnul întrebării.În mai urmează să aibă loc în Muntenegru un referendum asupra posibilei independenţe, ceea ce ar modifica din nou harta regiunii.
Problema independenţei este pusă pe ordinea de zi şi în Kosovo, viitorul provinciei formând obiectul unor negocieri sub egida ONU. Ministrul britanic de externe, Jack Straw, a făcut apel chiar în aceste zile la Serbia să accepte ca inevitabilă independenţa provinciei, dar Belgradul a reiterat că nu va putea accepta ideea unui Kosovo - leagănul naţiunii sârbe - complet independent. Aşadar, şi în această privinţă se menţine un mare semn de întrebare.
Mai puţine dificultăţi pare a întâmpina Croaţia, care l-a predat pe Gotovina Tribunalului de la Haga, deşi nu se poate şti când - şi dacă! - va avea loc noua şi ultima rundă de extindere a UE, care ar trebui să includă şi Albania, unde se perpetuează însă o stare semihaotică. În Macedonia, conflictul cu minoritatea albaneză poate oricând reizbucni. Cât priveşte Bosnia-Herţegovina, formula coexistenţei celor trei entităţi - musulmană, sârbo-bosniacă şi croato-bosniacă - se menţine doar datorită prezenţei forţelor internaţionale, a căror retragere ar putea provoca răbufnirea puternică a vechilor animozităţi.
Dincolo de aprecierea vag optimistă a reuniunii UE de la Viena, perspectiva reîntregirii în spaţiul european a Balcanilor de Vest este încă învăluită în ceaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite