Balamuc la plata impozitului de către proprietar pentru maşinile în leasing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima zi de declarare a autoturismelor luate în leasing a îngroşat rândurile Direcţiilor de Taxe şi Impozite Locale, bucureştenii aşezându-se la coadă chiar de la ora şase

Ultima zi de declarare a autoturismelor luate în leasing a îngroşat rândurile Direcţiilor de Taxe şi Impozite Locale, bucureştenii aşezându-se la coadă chiar de la ora şase ieri-dimineaţă. Cauza a fost atât ameninţarea cu amenzi foarte mari, dar şi faptul că unele societăţi - persoane juridice au avut de declarat chiar peste 50 de autoturisme. Aglomeraţia de la DITL a făcut ca primarii de sector să prelungească termenul de declarare a autoturismelor achiziţionate în leasing până la sfârşitul lunii februarie. Cei care nu respectă nici acest termen sunt pasibili de amenzi cuprinse între 50 şi 200 de lei. Pentru nedeclararea maşinilor, amenzile cresc de la 200 la 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, sancţiunile sunt şi mai drastice, fiind cuprinse între 200 de lei şi 800 de lei, respectiv între 800 de lei şi 2.000 de lei. Potrivit noului Cod Fiscal, impozitul aferent autoturismului achiziţionat în leasing se plăteşte de către utilizator, şi nu de proprietarul de fapt, respectiv firma de leasing, aşa cum se întâmpla până acum.

Specialiştii spun că este normal ce se întâmplă

"Leasingul trebuie văzut ca şi un împrumut, în baza căruia utilizatorul deţine un bun care, la sfârşitul contractului, îi va aparţine. În aceste condiţii, este absolut firesc ca impozitul să fie plătit de utilizator, şi nu de firma respectivă", a declarat pentru Adevărul Gabriel Biriş, consultant fiscal. Potrivit acestuia, situaţiile create la Direcţiile de Taxe şi Impozite Locale sunt cauzate strict de necunoaşterea legii de către contribuabili. Există 300.000 de maşini în leasing în România. Cum ar fi fost ca Fiscul să-i notifice pe toţi?", a precizat Biriş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite