Balada paranoiei cu lămpaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă seara, Miron Cozma a ţâşnit, ca un jet pestilenţial, pe canalul (de scurgere) OTV. Puşcăriaşul cu lămpaş nu e doar un ticălos desăvârşit, ci şi un paranoic de mare clasă.

Sâmbătă seara, Miron Cozma a ţâşnit, ca un jet pestilenţial, pe canalul (de scurgere) OTV. Puşcăriaşul cu lămpaş nu e doar un ticălos desăvârşit, ci şi un paranoic de mare clasă. Încearcă să rescrie istoria aşa cum, în anii ‘90, încerca să schimbe guvernele cu ranga.

Privite din perspectiva lui, mineriadele din 1990, 1991 sau 1999 par nişte excursii prin – sau către – Capitală, aşa cum erau duşi elevii, pe vremuri, la Vidraru, Bicaz sau Porţile de Fier. Un fel de teambuilding-uri minereşti, asortate cu workshop-uri de specialitate.

Şi ca să pară interesant, Cozma ne îndrugă poveşti de la Costeşti/Stoeneşti. Cum profitau ortacii săi, vicleni, de comenzile şefilor militari, „Pregătiţi! Încărcaţi! Trageţi!”, luând-o înaintea tăntălăilor de jandarmi. Sau cum un batalion de pisici autohtone a anihilat o companie de câini dresaţi să-i facă praf pe răzvrătiţi. Vrăjeli de doi lei, care să ateste geniul de strateg al subinginerului Cozma.

Cică la anu’ vine şef la Cotroceni. S-ar face, în sfârşit, dreptate, căci, zice el, „în 1991 puteam să fiu preşedintele României, dar n-am vrut”. Şi nici prim-ministru n-a vrut, nici ministru de Interne, nici ministru al Economiei... căci toate i-au fost oferite, în mintea sa rătăcitoare!

Dacă nu ştiaţi, tot Cozma l-a luat de nădragi şi pe Ceauşescu („Eu m-am aflat în spatele evenimentelor din 1977!” - atenţie, pe atunci avea 23 de ani, şi nimeni nu-i confirmă halucinaţia), şi tot el a declanşat Revoluţia („Omul meu din Petrila a fost în balconul Operei din Timişoara”).

Alte fraze de om deranjat la etajul superior: ”Mi-a făcut poporul baladă, «Balada lui Cozma». A mai avut cineva baladă în ultimii 60 de ani? Nimeni, de la «Mioriţa» încoace”; „Dacă românii vor vrea un conducător adevărat, nu trebuie să-l mai caute. El există, se numeşte Miron Cozma!”

Aplauze. Urale. Uraaa! Uraaaaa! Uraaaaaaaaaa!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite