Băimărenii se înghesuie să doneze sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băimărenii se înghesuie să doneze sânge
Băimărenii se înghesuie să doneze sânge

Numărul maramureşenilor donatori de sânge a crescut cu 15% faţă de anul trecut. Pe fondul crizei, dar şi sensibilizaţi de campaniile umanitare, maramureşenii s-au grăbit în ultimele luni să doneze sânge.

otrivit directorului Centrului de Transfuzii Sanguine din Baia Mare, Melania Dascăl, numărul celor ce vin să doneze sânge a crescut în medie cu 200 de persoane. „De la 600, câţi veneau anul trecut, numărul lor a crescut cu circa 200 pe lună”, susţine ea. Motivul care i-a îndemnat pe maramureşeni să treacă pe la centru este, spune ea, legat de campaniile ce s-au desfăşurat pe această temă, în cursul anului trecut. Cifrele arată că, în urma numărului mare de donatori, centrul din Baia Mare poate asigura acum 85% din solicitările pe care le face Spitalul Judeţean din Baia Mare, adică cu 15 procente mai mult faţă de perioada anterioară campaniilor.

Aproape 60 de lei pentru un voluntar

Directorul centrului nu exclude însă posibilitatea ca un alt motiv ce i-a îndemnat pe maramureşeni să doneze sânge să fie beneficiile de care se bucură aceştia, pe fondul crizei economice şi a numărului tot mai mare de persoane ce rămân fără un loc de muncă. „Nu spun că nu poate fi şi acesta un motiv. Cert este că, din octombrie, numărul este mai mare şi se menţine”, explică Dascăl.
O persoană ce a donat sânge primeşte de la stat o zi liberă, o reducere de 50% la abonament pentru transportul în comun în luna în care a făcut donaţia şi, de asemenea, primeşte şapte tichete în valoare totală de 59,36 de lei.
În această perioadă însă se mai desfăşoară campania „Picătură cu picătură sângele tău, secundă cu secundă viaţa mea”, iniţiată de Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureş, împreună cu Grupul Ziariştilor Donatori de Sânge, şi se va încheia în 20 mai. La această campanie s-au alăturat centre de transfuzie din judeţele Cluj, Satu-Mare, Sălaj, Alba şi Mureş.

Donatori, cu sau fără campanie

Independent de campaniile centrului sau de criza economică, atunci când o persoană dragă are nevoie de sânge, cei apropiaţi sunt gata să-i sară în ajutor.
Este cazul lui Cristian Rus, un bărbat de 36 de ani, ce tocmai a donat sânge pentru tatăl unei colege de serviciu. „Este pentru prima oară când donez sânge. Am făcut asta pentru că aşa am simţit. M-aş bucura însă să nu fie nevoie de aşa ceva”, spune el. El a subliniat că tatăl colegei are nevoie de mult sânge pentru a putea fi operat, iar pentru asta
s-au strâns 10 colegi ca să-l ajute. Azi dimineaţă, pe holurile centrului, aşteptau circa 20 de persoane la rând să intre în sala de recoltare a sângelui.

Colaborare

Jean-Paul Doumas, preşedintele unei asociaţii benevole de donare de sânge din Franţa, a fost prezent ieri în Baia Mare. El s-a arătat interesat de o colaborare cu România pentru a creşte frecvenţa donărilor de sânge din ţara noastră la nivelul celor din Franţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite