Băieţel născut din părinţi seropozitivi, caz de anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta lui Alexandru, un bebeluş de două luni, care a venit pe lume la centrul de ocrotire a tinerilor bolnavi de SIDA din Ighişul Nou, Sibiu, a pus pe jar autorităţile Conducerea

Soarta lui Alexandru, un bebeluş de două luni, care a venit pe lume la centrul de ocrotire a tinerilor bolnavi de SIDA din Ighişul Nou, Sibiu, a pus pe jar autorităţile

Conducerea centrului, patronat de o fundaţie americană, este acuzată că a păstrat secretul naşterii unui copil de către o mamă bolnavă de SIDA. Prefectul judeţului, Ion Ariton, cere anchete, Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Direcţia pentru Protecţia Muncii se disculpă, iar mama băieţelului încearcă cu disperare să-şi păstreze copilul.

"Nu este posibil ca un copil să se nască într-un centru al unei fundaţii şi autorităţile abilitate să nu ia măsurile ce se impun de lege. Să sperăm că acest copil va fi sănătos", susţine prefectul Sibiului, Ion Ariton, care vrea să trimită Corpul de control al Prefecturii la Direcţia Muncii, cea care a acordat acreditare fundaţiei americane ce patronează centrul.

"Un bolnav de SIDA poate avea descendenţi"

Directorul Direcţiei Muncii Sibiu, Vasile Duca, se disculpă însă, invocând dreptul celor doi părinţi bolnavi de SIDA de a avea un copil: "O tânără de 20 de ani are un copil cu o persoană, din informaţiile mele, din cadrul centrului. Nimeni nu poate interzice unei persoane infectate HIV să aibă descendenţi. Ba, chiar statul român acordă unele indemnizaţii pentru persoane infectate HIV care vor să aibă copii", a declarat, ieri, Vasile Duca. Directorul spune că, în luna octombrie a anului trecut, inspectorii săi au controlat centrul de la Ighişul Nou, dar nu au văzut că fata era însărcinată. Acesta a anunţat, totodată, că asociaţia care patronează centrul a primit acreditare, însă cu punctajul cel mai mic, din cele 60 de ONG-uri sibiene, după ce au fost mai multe sesizări că tinerii bolnavi de SIDA din centru nu au asistent social, psiholog, nici hrană şi medicamente corespunzătoare.

"Nu ştim dacă mama are dreptul să-l îngrijească"

În ce priveşte Direcţia pentru Protecţia Copilului Sibiu, directoarea adjunctă a instituţiei, Laura Vâlsan, susţine că a aflat de la presă despre această situaţie, deşi asistenta socială din cadrul acestei direcţii cunoştea de mai bine de o lună acest caz. Ieri, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi ai Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familiei (DMSSF) Sibiu, precum şi cei ai fundaţiei care patronează centrul au organizat o conferinţă de presă în încercarea de a rezolva situaţia micuţului. În opinia Laurei Vâlsan, director executiv adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, "obligaţiile faţă de creşterea şi îngrijirea persoanei revin Love Light" (fundaţia care patronează centrul - nr.). Vâlsan spune că, deoarece mama băieţelului este o persoană cu handicap şi "deocamdată nu s-a făcut expertiză să vedem dacă are discernământ sau nu (!! - n.r.), nu ştim dacă are dreptul să-şi îngrijească copilul. Nu putem interveni decât dacă suntem sesizaţi că micuţul nu este îngrijit corespunzător", a spus aceasta.

Conducerea fundaţiei, prin reprezentantul ei, Ron Jowett, susţine că a anunţat biroul de protecţie a copilului despre cazul fetei încă de anul trecut. "Am anunţat şi medicul de familie, şi asistenta socială, nu am vrut să ţinem secret. Când Direcţia de Muncă a venit ultima dată, ni s-a spus că nu e bine să vorbim cu presa...", a declarat acesta.

Mama băieţelului refuză să vorbească

Mama copilului, Mihaela, nu vrea să vorbească cu nimeni despre cele întâmplate. Aceasta i-a mărturisit Mariei Seciu, asistenta socială din centru, că doreşte să-l păstreze pe Alexandru, aşa cum vrea să-l boteze pe băieţelul ei de două luni.

Cei doi părinţi şi copilul locuiesc deocamdată tot la centrul din Ighişul Nou, până când autorităţile vor ajunge la un consens în acest caz. În ce priveşte starea de sănătate a copilului, medicii sibieni spun că, abia când acesta va împlini 18 luni, se vor putea pronunţa cu certitudine dacă este sănătos sau a moştenit boala de la părinţii săi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite