Băiatul lui Gaddafi se apucă de eco-turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul lui proiect este transformarea cetăţii antice Cyrene într-un centru internaţional de turism ecologic Saif al-Islam Gaddafi este cel de-al doilea dintre cei şapte fii ai colonelului

Primul lui proiect este transformarea cetăţii antice Cyrene într-un centru internaţional de turism ecologic

Saif al-Islam Gaddafi este cel de-al doilea dintre cei şapte fii ai colonelului Muammar al-Gaddafi, preşedintele Libiei, şi are mari şanse să fie ales în locul tatălui său, deşi abia a împlinit 33 de ani.

Colonelul are pentru el mari ambiţii politice şi l-a implicat în procesul negocierii asistentelor bulgare tocmai pentru a-l promova. Saif preferă însă eco-turismul şi a anunţat că poate cheltui pentru programul Cyrene circa 3 miliarde de dolari, investiţi de guvern, şi încă 1,5 miliarde de dolari oferiţi de unul dintre prietenii săi, miliardarul Hassan Tatanaki.

Lângă Cyrene, pe malul Mediteranei, se vor construi 20 de hoteluri de lux şi câteva mii de vile particulare, pentru a promova aceste sit arheologic de mare frumuseţe în circuitul turistic internaţional.

Deocamdată, în zonă nu sunt decât pietre şi tufişuri sălbatice, grădinile de altădată fiind traversate în pustiu din cauza avansării deşertului. Scopul central este transformarea unei zone pustii într-o staţiune modernă, care respectă cele mai aspre norme de protecţie a mediului.

Un proiect de succes

Organizaţiile de profil care au studiat proiectul spun că, într-adevăr, proiectul este cel mai ecologic dintre cele de acelaşi tip derulate în lume. Întreaga lucrare este opera unui arhitect britanic renumit, sir Sir Norman Foster, creatorul celor mai îndrăzneţe construcţii din ultimele decenii.

Superproiectul are toate şansele de a fi de succes, iar analiştii estimează că Saif Gaddafi se lansează astfel în mod triumfal pe scena politică internaţională, promovând cele mai moderne construcţii în cel mai ecologic mod cu putinţă. El a precizat presei că iubeşte locurile respective pentru că mama lui, Safiya, s-a născut lângă Cyrene.

Cyrene - o fostă colonie grecească

Cyrene este cea mai veche şi cea mai importantă cetate a Greciei Antice de pe ţărmul african al Mării Mediterane. În jurul ei, grecii au ridicat numeroase alte oraşe, iar întreaga zonă o botezaseră "Cyrenaica". Primii greci care au venit aici erau strămoşii locuitorilor de azi din Insula Santorini, care atunci se numea Thera.

Scopul acestei colonii a fost comerţul şi amplasarea ei a avut un ţel precis: să fie cât mai aproape de Apollonia, portul grecilor din Thera. Situată între Egipt şi Cartagina, Cyrene a fost un port de succes între anii 630 şi 323 î.Hr. După moartea lui Alexandru cel Mare, fiind ignorat de distania Ptolomeilor, oraşul a decăzut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite