Explozie de incompetenţă la Sighet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două deflagraţii care s-au produs în Sighetu Marmaţiei au făcut 17 victime
Cele două deflagraţii care s-au produs în Sighetu Marmaţiei au făcut 17 victime

De prima explozie de la Sighetu Marmaţiei nu se face, deocamdată, nimeni vinovat. De a doua însă, distribuitorii de gaze şi de energie electrică sunt suspectaţi de incompetenţă.

Două explozii cauzate de o acumulare de gaze s-au petrecut, sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa, într-o clădire din Sighetu Marmaţiei. 15 victime au fost transportate, cu două aeronave militare, la două spitale din Capitală.

Clubul Euphobia din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, a fost zguduit, sâmbătă noaptea, de o puternică explozie, cauzată de o acumulare de gaze. Clubul funcţiona în subsolul clădirii din apropierea Primăriei. Deflagraţia s-a declanşat în toaleta clubului, din cauza unor ţigări aprinse de câţiva tineri. Explozia a făcut şapte victime, dintre care şase - tinere cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani - au fost transportate, cu o aeronavă militară, la Spitalul de Arşi din Bucureşti şi duse direct în sala de operaţie. Fetele au suferit arsuri pe aproximativ 50% din suprafaţa corpului, cele mai grave fiind la nivelul feţelor şi al mâinilor.

La mai puţin de 10 ore de la producerea primei explozii, într-un spaţiu din aceeaşi clădire, s-a produs şi o a doua deflagraţie, de această dată numărul victimelor fiind mai mare: 10 persoane, printre care şi Vlad Comăneci, directorul Berg Sistem Gaz, compania care a efectuat lucrările de racordare la gaz în zonă, comisarul şef Dinu Suciu, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei, Doru Şteţca, patronul clubului, dar şi Dacian Marina, adjunctul Detaşamentului de Pompieri Sighetu Marmaţiei, şi Gheorghe Sas - notarul care deţinea un spaţiu în clădirea în care au avut loc cele două explozii.

Dorel de România, în acţiune

Victimele celei de-a doua explozii se aflau la faţa locului pentru a face cercetări prin care să stabilească împrejurările în care a avut loc prima deflagraţie. Se pare că angajaţii Berg Sistem Gaz au intrat, înainte de producerea celei de-a doua deflagraţii, în clădire cu detectoare de gaz, fără a se asigura înainte că gazele şi energia electrică au fost sistate. „În momentul în care detectorul a semnalat prezenţa gazelor, s-a produs şi a doua explozie", a explicat prefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol.

„Împreună cu poliţiştii şi cu mai mulţi angajaţi Berg am intrat în biroul meu, să vedem dacă totul e în regulă. La câteva secunde s-a auzit o explozie puternică şi i-am văzut pe toţi fugind, în flăcări, afară. Dânşii se aflau în biroul notarului Sas, care deţine o mare parte din clădire. În urmă cu o săptămână, cei de la Berg au făcut verificări şi au ieşit conforme", a declarat Daniela Sherhak Lenghel, care deţine un cabinet de avocatură în clădirea unde a avut loc explozia.

Şeful Poliţiei Române, la faţa locului

La Sighetu Marmaţiei a ajuns, duminică după-masă, şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, pentru a coordona în mod direct ancheta în ce priveşte cauzele producerii celor două explozii. De altfel, în acest sens, la Sighetu Marmaţiei a plecat şi inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu. Acesta a precizat că cea de-a doua explozie s-a produs deasupra clubului, unde era un spaţiu nefuncţional în care organele de ordine au intrat pentru a face cercetări. „O primă constatare este că nu s-ar fi întrerupt curentul şi gazele, deşi aceasta era o regulă elementară. Acest lucru îl va stabili exact ancheta", a spus Bratu.

Electrica a tăiat curentul după explozii

Potrivit procurorului de caz, furnizarea energiei electrice şi a gazelor a fost întreruptă abia duminică, în jurul orei 13.30. Asta, în condiţiile în care duminică dimineaţă, în jurul orei 10.00, s-a produs a doua explozie. Reprezentanţii Electrica nu au putut da niciun fel de explicaţie la întrebarea de ce nu au întrerupt energia electrică sâmbătă noaptea, imediat după prima explozie.

"După prima explozie, ar fi trebuit delimitată zona şi întreruptă imediat alimentarea cu gaz şi curent."
Cornel Băbuţ
purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş

21 de persoane au fost rănite în cele două explozii de la Sighet. 17 oameni au fost spitalizaţi în stare gravă.Un bărbat, în pericol de moarte

Şeful Poliţiei Române: „Nu se face cercetarea la faţa locului până nu avem certitudinea că nu mai e risc"

FOTO Cum arăta Club Euphobia din Sighet înainte de explozii

O echipă de specialişti de la Târgu-Mureş va ajunge la Sighetu Marmaţiei

Regulă elementară încălcată la a doua explozie: nu au fost oprite gazul şi electricitatea

Berg Sistem Gaz ridică din umeri: Imobilul nu este racordat la sistemul de distribuție a gazelor

Şanse mici de supravieţuire pentru un pompier rănit în explozia din Sighet

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite