Baia Mare: Ea pune eticheta „Made in Romania”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen Neacşu este consilier pe probleme de proprietate intelectuală şi ajută maramureşenii să-şi patenteze invenţiile, să-şi înregistreze mărcile şi să-şi afişeze pe produse „Made in Romania”

Carmen Neacşu a ajuns inginer de mecanică fină pentru că în anii 70-80 când a făcut ea facultatea, „era la modă” să fii inginer. „Eu voiam de fapt să urmez cursurile unei facultăţi de optică şi aparatură bio-medicală, dar m-am lăsat influenţată de părinţi”, îşi aminteşte consilierul. Pe parcursul anilor de studiu a vrut să renunţe de mai multe ori, dar n-a fost lăsată de părinţi. „Nici măcar nu mai ştiu de câte ori am vrut să renunţ, de câte ori le-am spus că mă las de facultate”, a continuat femeia.

A lucrat aproape 15 la Combinatul din Hunedoara

După absolvirea studiilor superioare, Carmen Neacşu a ajuns „cu tot cu vise” stagiară la Intreprinderea mecanică de Unelte şi Scule din Baia Mare. La scurt timp şi-a urmat soţul la Hunedoara unde acesta a primit repartiţie. „Aveam deja fetele şi atrebuit să-mi urmez soţul, pentru că eram o familie”, mărturiseşte Carmen.

S-a angajat la Combinatul Siderurgic din Hunedoara ca muncitoare şi a lucrat aşa mai bine de 10 ani. „Nu exista post pentru mine şi am dat examen să ajung maistru, pentru că aşa se făcea atunci”, a continuat ea. După ce a lucrat 10 ani pe un post care nu exista de fapt, s-a ambiţionat şi a urmat nişte cursuri de Marketing la Bucureşti, a dat un nou examen şi a ajuns să lucreze în cadrul serviciului de „Marketing şi relaţii publice”, al aceluiaşi combinat timp de patru ani.

A ajuns Consilier în proprietate industrială

În 1999 la Combinatul siderurgic din Hunedoara au început disponibilizările masive şi a „zburat” şi ea. S-a mutat „cu arme şi bagaje” înapoi în Baia Mare şi a început să-şi caute de lucru. A văzut anunţul unei Fundaţii din Baia Mare care căuta consilier pe probleme de proprietate intelectuală pentru una dintre filialele coordonate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. „M-au angajat, dar habar nu aveam cu se mănâncă această meserie la ora respectivă. Mi-a luat un an să-mi dau seama cât este de frumoasă”, îşi aminteşte Carmen Neacşu. Ani de zile a trebuit să explice celor cu care vorbea diferenţa dintre „marca înregistrată” şi moneda germană care a circulat pe piaţa monetară până în anul 2000.

Sute de mărci înregistrate

În ultimii 10 ani, Carmen Neacşu a ajutat mii de persoane din Maramureş şi din ţară să-şi înregistreze mărcile pe care le deţineau, unele dintre cele mai cunoscute fiind „Sărbătoarea Castanelor”, „Unio” sau „Gotech”. Acum conduce Brevetoteca de la Biblioteca Judeţeană din Baia Mare care este coordonată de Centrul Regional pentru Promovarea şi Protecţia Proprietăţii Industriale din Maramureş. Aceasta face parte dintr-o reţea de 14 astfel de centre înfiinţate de OSIM în ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite