Baia Mare: Peste 14.000 de nume gravate pe pereţii de la „Memorialul durerii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele celor care au murit în închisorile şi lagărele comuniste se află pe pereţii capelei de la muzeul din Sighet

Unul dintre principalele puncte de atracţie din Sighetu Marmaţiei este „Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei”. Muzeul a fost reabilitat în 1997. Curtea interioară a acestuia găzduieşte Spaţiul de Reculegere şi Rugăciune, numit de vizitatori „Capela”. Înainte de a fi transformată în capelă, locul era un labirint prin care erau plimbaţi deţinuţii.

Ideea de a construi un spaţiu de reculegere s-a născut din dorinţa de a oferi vizitatorilor un loc în care să se reculeagă în memoria celor care au suferit în închisorile comuniste din toată ţara. „Sunt pentru a cincea oară în vizită la muzeu. Îmi place că aflu tot timpul câte ceva nou, iar capela e un loc de cinste pentru sigheteni şi cei care au murit în închisori”, spune Francesca Berinczi de 12 ani, una dintre vizitatoare.

Spaţiul de reculegere îmbină stilul catacombelor creştine cu viziunea modernă. Pe pereţii rampei de coborâre în spaţiul subpământean al capelei sunt gravate în andezit fumuriu numele a aproape 8.000 de morţi în închisorile, lagărele şi locurile de deportare din România. „Sunt numele oamenilor care au murit în închisorile din toată ţara, la care se mai adaugă şi prizonierii duşi în Uniunea Sovietică”, declară Robert Furtos, muzeograful de la muzeul din Sighet. „Deoarece nu au mai avut loc pe pereţi de la intrarea în capelă, am continuat proiectul pe gradurile închisorii cu încă 6.000 de nume”, adaugă muzeograful.

Numele nu sunt în ordine alfabetică, tocmai pentru că mereu mai apar unele noi. Capela nu a fost pictată, deoarece prizonierii au fost de toate confesiunile şi nu s-a dorit apariţia unei dispute confesionale.

Mai multe aflaţi în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite