Baia Mare: Baia Mare a devenit metropolă virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Urban Network lansat ieri vizează formarea unui pol de concentrare economică în zona municipiului

Proiectul lansat ieri a reuşit să mobilizeze 15 localităţi limitrofe municipiului, printre care cinci oraşe şi nouă comune. Acesta presupune realizarea pe termen lung a unei strategii de colaborare şi dezvoltare între instituţiile implicate. Va include un parteneriat pe toate palierele, începând de la administraţie până la infrastructură. Este printre primele proiecte depuse de o Asociaţie a admininistraţiilor locale şi care a primit deja finanaţare. „Maramureşul a depus proiectul şi a primit 100.000 de euro la prima lansare a finanţărilor pentru Programul Operaţional pentru Creşterea Competitivităţii Administraţiei,”, a declarat Paul Pece, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare „Sistemul Urban Baia Mare” (SUBM).

Începând de ieri, timp de un an, 21 de angajaţi din cele 15 primării implicate vor fi şcolarizaţi pentru elaborarea proiectelor finanţate din Fonduri Europene. Principalele obictive pe care le vizează proiectul sunt crearea unui pol de concentrare economică bazată pe activităţi de producţie nepoluante şi identificarea zonei ca destinaţie de turism.

Asociaţie făcută în urmă cu trei ani

În anul 2006, primăria Baia Mare a semnat un contract de asociere cu 11 localităţi din vecinătate, urmărind în principal interesele comune care vizau la acel moment migraţia populaţiei şi a forţei de muncă. Ulterior, alte patru localităţi au semnat adeziunea la această asociaţie, numărul actual fiind de 15 localităţi: Muncipiul Baia Mare, cinci oraşe şi nouă comune.

Studiul pe baza căruia s-a realizat şi parafat această colaborare a fost făcut pe parcursul anilor 2005 – 2006 de către firma IHS România, una dintre cele mai mari firme de consultanţă în domeniu din Europa. Au fost consultaţi peste 100.000 de locuitori din localităţile implicate. „Primăria Baia Mare a plătit pentru acest studiu 140.000 de lei, dar a fost consultat un eşantion reprezentativ din populaţia implicată în proiect”, a subliniat Paul Pece. 

Politici de dezvoltare

În urma studiului realizat de IHS România, SUBM a identificat 18 politice de dezvoltare la care vor lucra în următorii ani. Se doreşte modernizarea Aeroportului Baia Mare, conectarea zonei la Drumul expres Petea-Baia Mare-Borşa, crearea unei reţele de transport public intermodal şi a unei reţele de transport alternativ, completarea şoselei de centură a Municipiului Baia Mare, reabilitarea mai multor clădiri care să devină incubatoare de afaceri, realizarea unui ghid de investiţii al zonei, constituirea uni fond de locuinţe sociale al zonei, finalizarea acumulării Runcu şi managementul financiar al bugetelor locale pentru mai multă eficienţă.

Un buget european

Proiectul beneficiază de un buget de 100.000 de euro, bani care provin din Fondul Social European în proporţie de 85%, din Bugetul Naţional prin Ministerul Administraţiei şi Internelor 13%, iar Asociaţia SUBM cu 2 % care reprezintă cotizaţia membrilor de 1leu pentru fiecare locuitor. Zona metropolitană Baia Mare se întinde pe o suprafaşă de 125.411 kilometri patraţi şi are o populaţie implicată de 221.848 de persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite