Baia Mare: De Ziua Mondială Împotriva Fumatului s-a măsurat nivelul de monoxid din plămânii fumătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baia Mare: De Ziua Mondială Împotriva Fumatului s-a măsurat nivelul de monoxid din plămânii fumătorilor
Baia Mare: De Ziua Mondială Împotriva Fumatului s-a măsurat nivelul de monoxid din plămânii fumătorilor

În funcţie de nivelul arătat de aparat, băimărenii au primit sfaturi şi materiale promoţionale care le arată cum să se lase de fumat  

Timp de cinci ore, băimărenii care au viciul fumatului au putut să-şi măsoare nivelul de monoxid de carbon din plămâni cu ajutorul unui aparat numit „Microanalizor de fineţe”. „Este un aparat care costă în jur de 1.400 de lei, l-am primit de la Ministerul Sănătăţii, care analizează instantaneu nivelul de intoxicare al fumătorilor cu monoxid de carbon”, a arătat medicul Bogdan Pop, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, Compartimentul de Promovare a Sănătăţii.

Înghesuială de la primele ore


Acţiunea face parte dintr-un program al Ministerului Sănătăţii Publice, o campanie împotriva fumatului. „Este al doilea an consecutiv când facem asemenea testări în oraş şi se pare că băimărenii sunt interesaţi de sănătatea lor”, a declarat Violeta Pop, referent în cadrul DSP Maramureş.

Încă de la primele ore ale dimineţii când s-a instalat cortul într-una dintre pieţele oraşului, băimărenii au început să vină să fie testaţi. „Eu nu fumez, n-am fumat niciodată, dar de multe ori trebuie să stau în fum. Vreau să ştiu cum stau cu plămânii”, a mărturisit Corneliu Şurani, un pensionar de 71 de ani, primul băimărean care a fost testat cu aparatul.

Exemplul personal cel mai bun


Bogdan Pop, medicul responsabil de această acţiune este convins că acţiunea de astăzi va avea rezultate. “Dacă convingem fie şi un singur fumător să renunţe la viciu, atunci putem spune că ne-am atins scopul”, a subliniat el. Dă ca exemplu de voinţă chiar persoana lui şi povesteşte că a fost un fumător înrăit timp de mai bine de 16 ani. A renunţat la ţigară în urmă cu patru ani şi se simte foarte bine. „Eram rezident în Cluj şi din cauza ţigărilor nu mai puteam urca dealul să ajung acasă. Stăteam undeva în spatele Grădinii Botanice”, a mărturisit medicul. Acela a fost momentul în care a spus „Stop” fumatului şi de atunci îi sfătuieşte şi pe alţii să facă la fel.

Unii dintre fumători n-au putut fi convinşi


Printre băimărenii care au trecut pe la cortul amplasat de DSP Maramureş în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare, s-au numărat şi câţiva băimăreni care nu vor să renunţe la fumat. „Fumez de 20 de ani şi nu am de gând să mă las. Ştiu că nu e sănătos dar îmi asum riscurile. Probabil nu sunt motivat destul de puternic”, a spus Romeo Paşca, un medic veterinar de 36 de ani. În asentimentul lui este şi Ciprian Brînduşel, un taximetrist de numai 32 de ani. „Stresul zilnic şi problemele sunt prea multe şi prea mari. Cred că este un mod de relaxare. Fumez cam un pachet pe zi”, a declarat bărbatul.

Statisticile nu mint


În primul trimestru al anului 2009, în Maramureş au murit 78 de persoane care sufereau de afecţinui ale aparatului respirator. În evidenţele DSP Maramureş mai sunt înregistraţi alţi 9.402 bolnavi care au cancer bronho-pulmonar. Doar în primele trei luni ale anului 2009, au fost înregistrate 58 de cazuri noi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite