Baia Mare: Sute de liceeni aşteaptă de un an alocaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au dreptul prin lege, elevii care au devenit majori nu şi-au primit alocaţiile de anul trecut din cauza neregulilor din sistem

Liceele dau vina pe Ispectoratul Şcolar, Inspectoratul pe Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, iar acesta din urmă pe Inspectoratul Şcoalar Maramureş, un cerc vicios din care ies păgubiţi doar elevii.

Câteva sute de elevi de liceu din Baia Mare nu  şi-au mai primit alocaţiile de stat din luna ianuarie a nului trecut, deşi conform legidlaţiei în vigoare ar trebui să primească lunar 42 de lei. „Toţi elevii care au împlinit 18 ani, dar continuă o formă de învăţământ sunt îndreptăţiţi să primească acest ajutor de la stat”, a declarat Dorin Şandru, inspector şcolar informatician. „Am împlinit 18 ani în data de 9 iulie 2008, dar n-am mai văzut niciun leu din ianuarie 2008. Am tot întrebat la conducerea liceului dar nu ni se spune nimic”, a declarat R.A. un elev de la Grupul Şcolar Tehnic din Baia Mare. În situaţia lui sunt alţi 124 de colegi, pentru care direcţiunea liceului face lunar demersuri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Maramureş.

Cerc vicios
De anul trecut din luna octombrie, din Direcţia de Muncă Protecţie Socială şi Familie s-a desprins Agenţia pentru Prestaţii Sociale care se ocupă de tot ce înseamnă ajutor de la stat şi alocaţii. „N-am mai ştiut unde să depunem actele. Lunar facem câte patru seturi de tabele şi situaţii pe care le depunem la tot atâtea instituţii”, a declarat Mircea Cărăuşan, directorul Grupului Şcolar Tehnic din Baia Mare. „Am întrebat şi noi ce se petrece, dar ni s-a spus ba că s-a schimbat informaticianul, ba că nu au personal, ba că s-a pierdut baza de date”, a continuat Cărăuşan. „Din luna martie nici măcar nu mai acceptă dosarele de la noi. Ne-au trimis cu ele la Inspectoratul Şcolar”, a mai spus Mircea Cărăuşan. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Maramureş se scuză şi dau vina pe Inspectoratul Şcolar Maramureş care nu ar fi depus tabelele cu elevii la timp. „Păi nu se prezintă cu dosarele la timp ca să le putem pune în plată”, a declarat Mărioara Moţiu, referent în cadrul acestei Agenţiei. A fost singura explicaţie primită, cu toate insistenţele făcute. T


Toată lumea îşi face datoria”
De cealaltă parte reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Maramureş spun că ei îşi fac datoria lună de lună şi se prezintă la Agenţie cu dosarele elevilor, dar undeva pe parcurs este un blocaj. „Noi mergem lunar cu listele pe care le primim de la şcoli. Pentru elevi fiecare leuţ contează”, a subliniat Dorin Şandru.  Indiferent de „eforturile” făcute de cei care ar trebui de fapt să ajute liceenii să-şi primească drepturile băneşti, nimeni nu ştie de fapt unde este problema. Din tot acest cerc vicios, singurii care au de piersut sunt elevii care nu mai primesc cei 42 de lei lunar . „Nu e mult, dar tot e ceva decât nimic”, a subliniat A.R.

Peste 120 de liceeni au renunţat anul acesta la studii
După primul semestru din anul şcolar 2008-2009, inspectorii şcolari au constatat că 126 de elevi care frecventau liceul sau o şcolaă de arte şi meserii au renunţat la studii. „Nu putem să facem o legătură între neacordarea alocaţiei şi abandonul lor, pot numai să vă spun că cei care au renunţat la şcoală provin din familii cu o situaţie materială destul de precară”, a precizat Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Maramureş. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite