Baia Mare: Sorin Marincaş taie în carne vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baia Mare: Sorin Marincaş taie în carne vie
Baia Mare: Sorin Marincaş taie în carne vie

Este medic primar în chirurgia generală de peste 20 de ani. Timp de cinci ani a lucrat la clinica Cantacuzino din Bucureşti, unde a participat la operaţiile multor artişti.

S-a hotârât să devină medic chirurg de când era elev în clasa a I-a. „Un coleg de al meu a fost operat de apendicită. Cînd s-a reîntors la şcoală mi-a povestit felul în care a decurs operaţia. Am rămas fascinat. Atunci m-am decis să devin medic chirurg”, spune Sorin Marincaş. „Colegii mei îmi povestesc cum desfăceam cutia de biscuiţi şi le arătam felul în care îi voi opera eu pe viitorii pacienţi” continuă medicul. Pentru a urma cursurile facultăţii de medicină s-a pregătit intens timp de doi ani. Este absolvent al ultimei generaţii a secţiei de pediatrie.  

Medic de vedete

Prima operaţie a făcut-o în perioada practicii din anul doi de facultate. „A fost o operaţie de apendicită aici la Spitalul Judeţean de Urgenţă «Dr. Constantin Opriş». Am luat parte la operaţie alături de unul dintre chirurgii spitalului”, afirmă Sorin Marincaş. Medicul spune că s-a apucat de fumat din cauza mirosului formolizat pe care-l emanau cadavrele pe care le diseca. După şase ani de facultate la Cluj a trecut prin mai multe spitale din ţară: de la spitalul din Baia Mare, la cel din Suceava, apoi la Bucureşti.

Timp de cinci ani a făcut specializarea la Bucureşti la Clinica Cantacuzino. A participat la operaţiile multor artişti şi vedete din lumea show-biz-ului românesc. „Îmi aduc aminte că am intrat în operaţia lui Mircea Veroiu, unul dintre cei mai mari regizori ai ţării”, arată Sorin. La tratat şi pe muzicianul de jazz, Johnny Răducanu de picior diabetic. Persoanelor cu diabet le apar necroze pe picioare, un fel de tumori,  din cauza unor întreruperi ale circulaţiei sangvine.

Prima operaţie de laparoscopie

Este unul dintre primii medici din ţară care a făcut o operaţie de laparoscopie. „Am avut un pacient bolnav de colecist şi chiar atunci apăruse operaţia cu tuburi şi camere, laparoscopia. Prin această operaţie nu mai e nevoie să-l tai pe om şi astfel se recuperează mai uşor”, spune medicul chirurg primar. Fiind medic primar de chirurgie generală, Sorin Marincaş face tot felul de operaţii. Una dintre cele mai grele operaţii de care îşi aduce aminte este o sarcină extrauterină a cărei intervenţie a durat două ore. „Era o femeie tânără cu o sarcină extrauterină la un ovar şi hemoragie la celălalt. Sângele care curgea dădea impresia că vine numai de la sarcina extrauterină. Dacă nu verificam şi celălat ovar, femeia putea să moară”, subliniază medicul. Acum este medic chirurg la spitalul din Târgu Lăpuş, unde are grijă ca toţi pacienţii lui să „renască” după fiecare operaţie.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât timp durează o operaţie?

S.M.: Depinde. Majoritatea operaţiilor mele durează cel mult două ore şi asta în cazul celor complicate. Cu cât omul stă mai puţin sub efectul anesteziei cu atât se recuperează mai uşor.

Care este diferenţa dintre chirurgia de la Târgu Lăpuş şi cea de la Bucureşti?

S.M.: Bucureştiul e capitala ţării, acolo  apar toate noutăţile medicale. Noi în schimb, la Târgu Lăpuş facem de multe ori operaţii peste puterile ustensilelor şi aparatelor pe care le avem. Şi cu toate acestea întotdeauna le ducem la capăt cu succes. Opt ani de zile am lucrat singur, fără un alt medic alături, iar medicii din Baia Mare se mirau cum de am curaj să operez singur.

Ce-i place:

Îşi adoră meseria de medic primar în chirurgia generală. Iubeşte să-i ajute pe oameni, să le redea sănătatea şi să-i facă să vadă viaţa cu ochii unui om mai fericit. Îi plac maşinile sport şi ieşirile la grătar în pădure cu familia şi prietenii. Îşi face timp întotdeauna să citească o carte bună.

Ce nu-i place:

Nu suportă politica şi nici pe cei care îşi pierd timpul cu discuţii fără sens în acest domeniu. Evită să stea în preajma oamenilor răi şi perfizi. Consideră că minciuna e cea mai proastă cale pe care o poate alege un om în viaţă. „Omul cade întotdeauna în capcana pe care o întinde altuia”, spune Sorin Marincaş.

Născut: La 9 mai 1963, în Maramureş
Studii: Institutul de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca
Familie: Căsătorit, are un copil

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite