Baia Mare: Serele Primăriei în „casă nouă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serele pline cu flori vor fi mutate într-un spaţiu nou ce va fi dotat cu tehnologie de ultimă oră

Actualul amplasament a serelor de flori de la Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primăriei Baia Mare va fi strămutat în cel mult trei luni de zile la marginea oraşului. Astfel, de pe strada Serelor, „uzina de flori” din Baia Mare va ajunge pe strada Mărgeanului. Angajaţii SPAU susţin că mutarea este cauzată de gradul avansat de uzură a serelor existente. „Serele actuale sunt într-un grad avansat de uzură şi reabilitarea lor ar costa mai mult decât construirea unor sere noi”, a declarat Eleonora Gheţie, director SPAU Baia Mare. „Lucrările la celelalte sere au început încă de anul trecut, însă doar în această vară prin lunile iulie-august vor fi finalizate”, adaugă aceasta.


Sere cu tehnologie de ultimă generaţie
Noua locaţie de pe strada Mărgeanului va fi dotată conform standardelor europene. Răsadurile şi florile vor fi îngrijite cu o tehnologie de ultimă generaţie. Pepinierele vor fi utilate cu un sistem de închidere şi deschidere centralizată, iar factorul de mediu, umiditatea şi temperatura ambientală, va fi controlat de aparate performante.  „Există calculatoare pentru monitorizarea factorilor de mediu. Este total altceva faţă de serele actuale, care au deja peste 50 de ani”, afirmă directorul Eleonora Gheţie.


Doar flori pentru oraş
Serele SPAU asigură răsaduri de flori pentru toate spaţiile verzi din Baia Mare şi aranjamente florale pentru instituţiile de stat din municipiu. După ce sediul serelor va fi schimbat, angajaţii SPAU spun că nu vor mai intra în atribuţia lor asigurarea aranjamentelor florare pentru instituţiile din oraş, doar pentru parcuri. „Ne aflăm într-o zonă din oraş, în care timp de şase luni pe an se încălzeşte foarte tare, iar serele sunt mari consumatoare de energie”, spune directoarea. „Florile aduse din ţările în care nu se încălzeşte aşa de tare sunt mai ieftine. Şi astfel preţul de producţie la noi este mai mare decât se poate cumpăra de pe piaţă şi atunci nu mai este economic să produci”, argumentează ea motivul pentru care SPAU nu se va mai ocupa de aranjamentele florale.

Mai multe aflaţi în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite