Baia Mare: Şcoală de educaţie personală prin teatru în Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu acest an, actorul Claudiu Pintican, iniţiatorul proiectului, va deschide o şcoală de dezvoltare personală prin intermediul teatrului

Intitulată  „Şcoala Ludică 9”, instituţia de învăţământ nou creată este o premieră pentru regiunea Transilvaniei. Ideea i-a venit actorului Claudiu Pintican după modelul personal şi spune că orele de teatru pe care le-a făcut l-au ajutat enorm să progreseze în plan personal. „Cel mai bine te exprimi jucând un rol. Teatrul îţi oferă multe posibilităţi de dezvoltare armonioasă”, spune Claudiu Pintican.

Cursurile propuse de actor vor cuprinde lecţii din toată sfera artisticului: lecţii de balet, actorie, muzică, interpretare. Mai mult, vor fi chiar şi exerciţii de dicţie. „Mulţi dintre tineri au probleme de exprimare pentru că au învăţat greşit să vorbească. Prin lecţii de dicţie putem corecta şi asta”, a continuat Pintican. Interpretarea unui rol presupune şi memorarea mecanică a replicilor, iar asta înseamnă implicit şi dezvoltarea memoriei, un exerciţiu excelent pentru „ţinerea de minte”.

Locaţia nu este încă bătută în cuie, dar cel mai probabil nu va fi un sediu fix. Actorii se vor deplasa în şcolile unde vor fi solicitaţi. „Este foarte important pentru copii să se simtă confortabil, să fie într-un mediu pe care îl cunosc, pentru că aşa se pot exprima mai bine”, punctează Claudiu Pintican.

În Baia Mare sunt deja amatori

Claudiu Pintican a pus pe picioare prima companie de teatru experimental profesionist din Baia Mare. Teatrul „Ararat” susţine de doi ani spectacole în locaţii neconvenţionale, în ţară şi în străinătate. Văzând succesul de care se bucură, mulţi dintre părinţii maramureşeni au apelat la el ca să le primească odraslele la mini-cursuri de actorie. „Am primit mai multe solicitări în aces sens de la părinţi care vor să-şi ajute copiii să evolueze”, spune actorul. „Pentru a fi cât mai eficienţi, grupurile cu care vom lucra nu vor fi mai mari de nouă cursanţi. De aici vine chiar şi numele şcolii. Este un concept nou şi grupuri limitate, de nouă copii”, subliniază Claudiu.

Terapia prin teatru se practică deja în ţară

În opinia specialiştilor psihologi şcolari, metoda neconvenţională de educaţie propusă de Pintican se foloseşte cu succes în România. „Sunt şcoli pentru psihologi unde terapia prim teatru se foloseşte de ani de zile. Şi eu am participat la astefel de cursuri”, spune Cristina Ambruş, psiholog şcolar la Centrul Judeţean de  Evaluare Psihologică pentru Şcolari. „Ar fi extraordinar să fie aşa ceva în oraş. Şi noi folosim de multe ori păpuşelele şi jocul în cadrul şedinţelor de terapie psihologică pentru copii”, continuă ea.

Proiect similar la Iaşi

De cinci ani în Iaşi funcţionează cu succes o astfel de şcoală de dezvoltare personală prin itermediul teatrului. Actorul Adrian Păduraru, patronul spiritual al acestui proiect, pe lângă orele de artă teatrală, muzică şi dans, organizează anual tabere la Durău în judeţul Neamţ la care participă zeci de copii. „Am participat şi eu la o asemenea tabără şi pot să spun că lecţiile de actorie sunt extrem de apreciate de copii, ca să nu mai vorbim de beneficiile psihice”, punctează Amelia Baciu, inspector şcolar responsabil cu activităţile extraşcolare din Maramureş.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite