Baia Mare: Revoluţionar cu drepturile călcate în picioare de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un maramureşean rănit în Revoluţia din 1989 îşi caută dreptatea de 20 de ani

Ioan Hrior din satul Cărbunar, judeţul Maramureş, era militar în termen la Unitatea Militară 530 din Bucureşti, unde l-au prins evenimentele din decembrie 1989. „Am fost trimişi la Palatul Primăverii să-l apărăm şi acolo am fost împuşcat în mâna stângă”, povesteşte Ioan Hrior. A stat cu glonţul în mână timp de trei zile şi abia apoi a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din capitală pentru operaţie. „Era o nebunie atunci, nimeni nu ştia ce se petrece şi cu ce aveam de-a face. Pe moment nici n-am simţit durearea, n-am realizat că am fost împuşcat”, spune bărbatul.

A început demersurile în 1990

De la evenimentele de atunci au trecut aproape 20 de ani, dar maramureşeanul nu beneficiază de niciun drept conferit de Legile revoluţionarilor  în vigoare din România. „În ianuarie 1990 mi-am depus dosarul la Unitatea Militară unde eram încorporat încă, să primesc şi eu certificat de revoluţionar”, explică victima. Timp de un an a făcut mai multe drumuri de Bucureşti, dar la ultimul dintre ele i s-a spus că dosarul lui nu mai există. „N-am avut de ales pentru că n-am fost destul de inspirat să fac nişte copii după original”, se plânge bărbatul. S-a întors acasă cu promisiunea celor de la unitatea militară că îi vor da ei de ştire dacă apare dosarul rărtăcit.

După cinci ani, a fost chemat la procuratura din Baia Mare să dea declaraţii ca parte vătămată în cazul dosarului de revoluţionar şi a fost expertizat de un medic legist din Baia Mare. „Atât mi-au spus, alte explicaţii n-am primit”, îşi aminteşte Ioan Hrior.

Pauză până în 2008

Anul trecut în luna iunie, Ioan Hrior a primit acasă o citaţie de la de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti unde a trebuit să se prezinte pentru acelaşi dosar. În mod miraculos, dosarul lui a apărut, nu se ştie de unde. A primit şi el o copie după acesta cu care s-a prezentat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), ca să i se recunoască drepturile de revoluţionar.  „Nici măcar n-au vrut să-mi primească dosarul în noiembrie anul trecut. Mi s-a spus că e prea târziu şi m-au întrebat unde am fost 18 ani?”, se plânge Ioan.

Întors la Baia Mare, Ioan Hrior a cerut asistenţă juridică unui avocat, care l-a sfătuit să deschidă un proces civil prin care să cheme în judecată SSPR.

Mia multe aflaţi în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite