Baia Mare: Rampele de gunoi, din nou în atenţia autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de la Rozavlea a fost la un pas de a fi desfiinţat de Ministerul Mediului

Situaţia rampelor de gunoi încinge spiritele în Maramureş după ce, în urma unor interminabile discuţii şi conflicte s-a convenit amplasarea unui depozit ecologic la Rozavlea. Localnicii care s-au opus acestui proiect s-au lăsat convinşi abia după ce câţiva reprezentanţi au vizitat astfel de obiective în străinătate. Spiritele însă s-au încins din nou după ce întreg proiectul era la un pas de a fi desfiinţat ca urmare a unei înştiinţări venite de la Ministerul Mediului potrivit căreia, viitorul depozit urma să fie amplasat într-o zonă protejată. Preşedintele Consiliului Judeţean Mircea Man a fost extrem de iritat de situaţia nou creată. „Imediat o să ajungem să fim tot judeţul o zonă protejată. Cei care au stabilit asta trebuie să şi justifice ce fel de plante protejăm acolo”, a spus el.

Man a mai arătat că un reprezentant al Ministerului Mediului a sosit în Baia Mare pentru a lămuri situaţia în teren. „L-am aşteptat la aeroport şi l-am dus direct acolo să vadă despre ce e vorba. Am găsit în cele din urmă o locaţie care nu se află în zona protejată. Dar nu e normal ca la Poienile Izei de exemplu, comuna să fie în proporţie de 99% arie protejată”, a mai spus el.

Gropile de gunoi trebuie închise în câteva luni

Până la jumătatea verii, toate cele 70 de depozite de deşeuri menajere trebuie închise. În prezent, dintre acestea doar 47 mai sunt funcţionale, 21 au fost închise şi un depozit a fost reabilitat. Suprafaţa utilizată pentru depozitarea deşeurilor menajere este de peste 195.000 metri pătraţi, iar cantitatea de deşeuri depozitată declarată este de peste 190.000 metri cubi. Şeful Gărzii de Mediu a arătat că până în prezent, 63 de localităţi au contracte de colectare şi transport cu un operator autorizat, iar 13 au trasat sarcina colectării în grija primăriei, instituţie care nu are licenţa de operare în domeniu şi nici autorizaţie de mediu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite