Baia Mare: Proprietarii îşi pierd apartamentele în favoarea cămătarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi băimăreni rămân fără locuinţă după ce le pierd în favoarea cămătarilor, în afaceri aflate la limita legalităţii

Spre deosebire de alte oraşe în care vânzările apartamentelor cu acte false au făcut mai multe victime, în Baia Mare, aceste cazuri sunt rare. Totuşi, există mulţi băimăreni care rămân fără locuinţă în urma unot tranzacţii aflate la limita legalităţii, şi anume împrumuturile de la cămătari. În schimbul unui contract de împrumut care stabileşte o dată de predare a banilor, omul girează cu apartamentul. În cazul în care cel împrumutat nu aduce banii la timp, cămătarul devine proprietar, conform contractului. Aceste cazuri sunt frecvente în Baia Mare, deoarece în ziua predării banilor cămătarii obişnuiesc să se facă de negăsit şi astfel oamenii sunt nevoiţi să le cedeze locuinţa. 
 
Acte necesare vânzărilor de imobile
Cei interesaţi să cumpere sau să vândă un apartament trebuie să ştie care sunt actele de care au nevoie. În cazul vânzării unui imobil, dacă persoana se prezintă personal are nevoie de actul de dobândire al imobilului, buletinul de identitate. În cazul în care se prezintă un reprezentant al vânzătorului sau cumpărătorului, acesta are nevoie de o procură notarială, datele din buletinul celui pe care îl reprezintă, certificatul fiscal de la Finanţe care dovedeşte că acesta a achitat impozitul. În cazul în care este vorba de un apartament, acesta mai are nevoie de chitanţe de gaz, de la asociaţia de proprietari, acte care dovedesc că proprietarul nu are datorii.

Taxele notariale pe care trebuie să la achite se împart între vânzător şi cumpărator. Taxele de întabulare care aparţin vânzătorului nu sunt fixe, acestea se calculează în funcţie de suprafaţa apartamentului şi a zonei în care este situat. „Mai sunt taxele de carte funciară şi un impozit de 3% din valoare, în cazul în care imobilul a fost dobândit în ultimii trei ani şi de 2% în cazul în care este mai vechi de trei ani”, declară Irina Gecan, notar la un Birou Notarial din Baia Mare.

Vânzări cu acte false, rare în Baia Mare
Mult mediatizata problemă a bătrânilor care din cauza vânzărilor ilegale de apartamente ajung în stradă, nu se regăseşte şi în Baia Mare. „La noi nu s-au înregistrat cazuri cu vânzări de acte false”, declară Lazăr Nacu, administratorul unei agenţii imobiliare din Baia Mare. El a precizat totuşi că unele cazuri de ilegalităţi în domeniul imobiliarelor au avut loc acum trei ani la Borşa. Atunci, un gospodar şi-a construit o casă pe un teren, pe care m-ai târziu la împărţit în trei parcele. Pe fiecare dintre acestea a înregistrat existenţa aceleiaşi case şi astfel a făcut împrumuturi de la trei bănci diferite pentru care a girat cu aceeaşi casă.

Deoarece nu a mai putut să plătească creditele la bănci, acestea i-au luat casa. Individul a scăpat ca prin urechile acului prin hăţişul legii. Un caz similar s-a petrecut în Baia Mare, anul trecut, când o bâtrână  a plătit pentru o garsonieră, după ce i-a fost arătată o alta, în condiţii mult mai bune. Bătrâna s-a trezit că în loc e o garsonieră confortabilă şi primitoare la etajul I a cumpărat una la etajul X, plină de igrasie. 


Sfaturi la cumpărarea locuinţei
Notarii şi agenţii imobiliari recomandă băimărenilor să apeleze numai la specialişti şi agenţii imobiliare atunci când doresc să-şi achiziţioneze sau să vândă un imobil. Vânzătorul să nu semneze sau să predea contractul înainte să primească banii. Şi, mult mai important, să verifice imobilul înainte să-l cumpere că să nu aibă suprize neplăcute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite