Baia Mare: Profesorii maramureşeni se pregătesc de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei sferturi dintre dascălii judeţului vor să boicoteze tezele unice după ce bugetul alocat învăţământului a fost diminuat cu 812 milioane de lei

Profesorii maramureşeni nu sunt dispuşi să facă niciun fel de concesie. În urma deciziei ministerului de finanţe care a redus bugetul alocat învăţământului cu 812 milioane de lei la nivel naţional, profesorii au de ales: fie vor renunţa la sporurile salariale, fie unii dintre ei vor rămâne fără locuri de muncă.

„În Maramureş, 500 de profesori vor fi puşi pe liber dacă ministrul educaţiei doreşte în continuare reducerea personalului cu cinci procente”, a subliniat Liviu Marian Pop, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLÎ) Maramureş. „Nu putem fi de acord cu aşa ceva şi nici cu pierderea sporurilor salariale”, a continuat Pop.

Referendum în şcoli pentru a stabili forma de protest


Cei 8.500 de membrii de sindicat din Maramureş repartizaţi în 215 unităţi de învăţământ au semnat un manifest elaborat de către Sindicatul Liber din Învăţământ prin care li s-a cerut părerea despre ce fel de formă de protest să adopte. „Pentru orice decizie pe care o luăm trebuie să cerem părerea membrilor de sindicat”, a declarat Liviu Marian Pop. Pe formular erau trecute patru forme de protest: miting la Bucureşti, grevă generală în perioada tezelor unice, grevă generală în luna iunie sau boicotarea examenului de Bacalaureat.

Timp de două săptămâni au circulat tabelele cu semnături prin şcolile maramureşene şi în urma centralizării datelor obţinute s-a ajuns la următorul rezultat: 62,27 de procente dintre profesori doresc să meargă la Bucureşti la miting, 73,71% dintre ei doresc să facă grevă pe perioada tezelor unice, 62,66% vor grevă generală abia în luna iunie, iar 60,96% dintre dascăli vor să boicoteze bacalaureatul de anul acesta. „Trebuie să fim înţeleşi. Nu facem grevă pentru salarii mai mari, noi vrem reformă în sistem, iar fără bani nu se poate face acest lucru”, a punctat Liviu Marian Pop.

Variante de compromis


Liderul de sindicat a subliniat că ar fi mai multe variante pentru a rezolva impasul în care se află învăţământul, numai că membrii de sindicat nu sunt de acord cu ele. „Am putea mări norma didactică, dar nu este o soluţie, pentru că şi aşa România are cel mai mare număr de ore din Europa, plus că avem şi foarte mulţi suplinitori”, a declarat Liviu Marian Pop. S-ar mai putea comasa clase, numai că asta ar însemna transportul elevilor pe distanţe mult prea mari.

Maramureşenii au fond de grevă


De mai bine de doi ani şi jumătate sindicaliştii din învăţământul maramureşean cotizează conştiincios la „fondul de grevă”, care este în cuantum de 25 de procente din cotizaţia lunară la sindicat. „Suma adunată este destul de mare şi ne-ar permite să stăm liniştiţi şi trei zile în grevă generală”, a concluzionat Liviu Marian Pop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite