Baia Mare: Praznic împărătesc, sărbătoare creştină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baia Mare: Praznic împărătesc, sărbătoare creştină
Baia Mare: Praznic împărătesc, sărbătoare creştină

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, „ultimul dintre proorocii Vechiului Testament şi primul dintre proorocii Noului Testament”.

Nefericitul eveniment al morţii Sfântului Ioan Botezatorul este relatat de Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu în evanghelia sa, în capitolul 6. Marele prooroc avea să pătimeasca moarte mucenicească pentru fărădelegile lui Irod. „Acest eveniment nefericit s-a petrecut în vremea regelui Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare care a ucis pruncii din Betleem. Irod Antipa şi-a luat de soţie pe fiica regelui Areta al Arabiei, dar fiind cuprins de patima desfrâului a înlăturat-o pe aceasta şi şi-a luat de soţie pe Irodiada, soţia fratelui său Filip, tetrarh în Samaria şi Itureia”, istoriseşte Cristian Ştefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Sfântul Ioan nu scăpa niciodată ocazia de a-l mustra pe regele Irod Antipa pentru viaţa de desfrâu pe care o duce. „De fiecare dată când prindea ocazia Ioan îl mustra aprig pe regele Irod Antipa spunându-i că nu i se cade să aibă de soţie pe femeia fratelui său Filip. Irodiada nu suferea mustrările proorocului şi de cele mai multe ori îl îndemna pe rege ca să-i ia viata, dar Irod nu putea să facă lucrul acesta ştiindu-l pe Ioan om drept şi sfânt şi de multe ori îl asculta cu placere”, adaugă preotul.

La petrecerea dată la ziua sa de naştere, Irod, orbit de patimă şi nevrând să refuze promisiunea pe care i-o făcuse fiicei Irodiadei, Salomeea, a fost de acord cu uciderea Înaintemergătorului şi Botezatorului Ioan.

La ziua sa de naştere Irod a făcut ospăţ mare, în palatul Maherus unde înainte cu câteva zile proorocul Ioan Botezătorul fusese întemniţat. Regele Galileii a avut atunci foarte mulţi invitaţi prieteni şi dregători. S-au adus acolo şi cântăreti vestiţi din acele vremuri şi aici fiica Irodiadei care se numea Salomeea a dansat, iar dansul ei a plăcut lui Irod atât de mult încât ca i-a promis că-i va dărui până la jumătate din împărăţie. Fata neştiind ce să ceară s-a sfătuit cu mama sa şi a cerut pe tipsie de argint să i se aducă capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Evanghelia spune că după ce a fost tăiat capul sfântului, acesta a fost adus pe tipsie, Salomeei, iar ea l-a dus mamei sale.


În iconografia Bisericii Ortodoxe, Sfântul Ioan Botezatorul este pictat cu aripi de înger, el ţine în mână o tipsie pe care e aşezat însăşi capul său dovedind prin acesta mucenicia şi jertfelnicia pentru cei plini de fărădelegi şi patimi.

Sfinţii Părinţi şi Biserica ortodoxă au hotărât ca ziua de 29 august să fie trecută cu culoare roşie în sinaxare, fiind şi o zi de post, indiferent în ce zi a săptămânii cade

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite