Baia Mare: Portret/Învăţătorul care a fost executor judecătoresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gelu Dragoş a renunţat la meseria de executor judecătoresc pentru a intra în învăţământ.

Învăţătorul Gelu Dragoş a preferat meseria de dascăl, celei de executor judecătoresc. El a făcut această alegere după ce a lucrat cinci ani în acest domeniu care, spune el, nu i-a adus nicio satisfacţie sufletească. Omul spune că i-a plăcut dintotdeauna să lucreze cu copiii şi, de asemenea, i-a plăcut poezia, drept dovadă numeroasele versuri pe care le-a iscălit. După ce a terminat liceul, în 1985, a lucrat pentru o zi la poştă, după care Gelu s-a transferat la o întreprindere de stat unde a rămas până în 90.

În vremurile tulburi de după revoluţie, şi-a schimbat meseria şi a devenit executor judecătoresc, fiind o oportunitate atunci pentru oricine voai să-şi schimbe viaţa. „Nu era nevoie de facultate ca să fii executor judecătoresc. Am lucrat timp de cinci ani, însă nu mi-a plăcut cu adevărat ce făceam”, spune el. „A fost chiar perioada cea mai grea, când oamenii nu înţelegeau prea bine democraţia şi cum trebuie respectată”, mai spune el.

Momentele dificile au rămas amintiri
Acum îşi aminteşte şi face haz de păţaniile din acea vreme, dar momentele trăite atunci nu au fost hazlii. „O dată a trebuit să evacuăm din casă un miner din Nistru. Trebuia scos din apartament. Omul m-a întâmpinat cu o mulţime de ortaci, care au venit să-l apere. Nu a fost un moment prea plăcut, iar colegul cu care eram s-a speriat foarte tare”, povesteşte el. Finalul însă a fost total neaşteptat, după cum îşi aduce el aminte.

După discuţii intense cu ortacii, cel în cauză a ieşit singur din apartament şi a dat şi de băut. „O altă situaţie dificilă am avut la Bârsău, când a fost nevoie de intervenţia trupelor speicale pentru o punere în posesie, era vorba de o păşune”, rememorează el un alt moment memorabil din activitatea lui.


„Dintre sute de catarge”
Pentru că nu i s-a potrivit meseria de executor judecătoresc, Gelu Dragoş a decis să intre în învăţământ, la îndemnul soţiei, care este tot învăţătoare. După ce a fost profesor de muzică, necalificat, la şcoala din Şomcuta Mare şi Bucimi, a fost învăţător în mai multe şcoli săteşti, după care s-a titularizat la Mireşu Mare, unde a rămas în ultimii patru ani. Cu copiii de clasa a IV-a pe care îi are acum spune că lucrează la o revistă a clasei, numită „Dintre sute de catarge”. „Sper să găsesc un catarg acolo, măcar unul dintre ei va tinde spre poezie”, spune învăţătorul. „Am vrut să las în urmă mai mult decât un album foto”, îşi justifică el interesul. Ce îşi mai doreşte acum este să lanseze revista clasei în 25 aprilie, în prezenţa câtorva scriitori de seamă ai Maramureşului.


Întrebări şi răspunsuri

Cum de aţi lăsat meseria de executor judecătoresc pentru cea de dascăl?
G.D.: Era foarte multă violenţă. Trebuia să pun în executare sentinţe judecătoreşti şi multe dintre ele mi se păreau nedrepte. Nu am rezistat mult în acea meserie, iar să lucrez cu copiii a fost ceva ce mi-a plăcut mereu.

Ştiu că aţi cochetat cu poezia. De unde această pasiune?
G.D.: Încă de când eram elev, m-a încurajat dirigintele meu, profesorul Ioan Georgescu şi poetul Ioan Dragoş, fratele meu, care a luat mai multe premii pentru poezie. Dintodeauna mi-au plăcut însă versurile şi mi-a plăcut să citesc foarte mult.


Ce-i place:
Gelu Dragoş spune că îi plac ieşirile în aer liber şi excursiile. De semenea, preferă emisiunile sportive, dar nu face din asta o obsesie. Îi place, de asemena, să socializeze şi să aibă cât mai mulţi prieteni, lucru care era destul de greu ca executor judecătoresc.

Ce nu-i place:
Făţărnicia nu este pe gustul lui Gelu Dragoş. El spune, de asemenea, că nu aprobă invidia, nedreptatea socială, referindu-se aici la diferenţele mari de salarii dintre unele categorii sociale. El crede că asemenea diferenţe nu sunt justificate.

Profil
Născut: 22 februarie 1967, în Maramureş
Studii: Facultatea de Relaţii Publice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”
Ocupaţie: Învăţător
Familie: Căsătorit, are doi copii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite