Baia Mare: Piaţa imobiliară în ascensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o pauză de mai multe luni de zile, colapsul imobiliar din Baia Mare este pe sfârşite.  


Băimărenii încep să-şi achiziţioneze din nou apartamente, iar colapsul imobiliar pare să fi luat sfârşit în municipiu. Cel puţin asta susţin specialiştii din domeniu. După ce în lunile de iarnă în care tranzacţiile de locuinţe şi terenuri au putut fi numărate pe degete, agenţiile de profil încep să aibă din nou clienţi. „Vânzările încep să se mişte, iar cea mai mare trecere o au apartamentele cu două camere şi garsonierele”, spune Lazăr Nacu, directorul unei agenţii imobiliare din Baia Mare.

Acesta recunoaşte că nu e vorba despre investiţii mari, dar mişcarea de pe piaţa imobiliară le dă speranţă agenţilor imobiliari că lucrurile vor merge înspre bine, iar preţul proprietăţilor nu vor mai coborî. Astfel, un apartament cu două camere se vinde cu 650 de euro un metru pătrat în zona centrală a municipilui şi cu 500 de euro un metru pătrat unul situat la periferia Băii Mari. „După ce luni de zile nu am avut nicio cerere, doar luna aceasta am avut zece cereri. Am clienţi care sunt dispuşi să dea pe o locuinţă până la 30.000 de euro, bani cash”, explică Nacu. „Pentru apartamentele cu două, trei sau patru camere, clienţii nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 50.000 de euro”, adaugă agentul imobiliar.

Au crescut solicitările pentru chirii


Dacă interesul  pentru vânzarea proprietăţilor imobiliare a crescut cu cinci procente, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre chirii. Solicitările pentru locuinţele închiriate au crescut cu 20 de procente. Preţurile de închiriere se menţin mult sub nivelul celor practicate în vara anului trecut, fiind mai mici cu 40%. De exemplu, în 2008 un apartament cu două camere, dotat confortabil, nu putea fi închiriat sub 200 – 300 de euro, acum, proprietarii nu îndrăznesc să ceară mai mult de 150 – 200 de euro. „Preţurile nu sunt în creştere, dar ce ne surprinde cel mai tare este faptul că există solicitări acum, la sfârşitul şcolii.

De obicei, în această perioadă, elevii şi studenţii pleacă din Baia Mare, iar apartamentele de închiriat rămân goale pe timpul verii”, explică Nacu. Şi când e vorba despre închiriat, băimărenii optează pentru garsoniere şi apartamente cu două camere.

Cereri pentru spaţii comerciale


Potrivit afirmaţiilor lui Lazăr Nacu, cererile pentru spaţii comerciale şi depozitare iau cu asalt agenţiile imobiliare. „De la începutul anului şi până la începutul lui mai nu am avut cereri aproape deloc. Numai în această lună avem şapte solicitări pentru astfel de spaţii”, subliniază Nacu. „Sunt solicitări şi pentru spaţiile comerciale din centrul oraşului, spaţii care au fost goale în ultimele luni”, menţionează Lazăr Nacu.

 
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite