Baia Mare: Norbert Pal a pus pe picioare un robot inteligent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 20 de ani, Norbert Pal este student la electronică, are propria firmă de design de site-uri şi a inventat un robot automatic foarte „deştept”

Născut: La 8 ianuarie 1989, în judeţul Maramureş
Studii: Facultatea de Electronică din Baia Mare
Ocupaţie: Programator
Starea civilă: Necăsătorit

Ce-i place
De câte ori are ocazia merge să joace paintball cu prietenii. Îi place tot ce ţine de informatică, dar munca şi stresul de la birou îl fac să adore lucrurile care îl relazeaxă. E un iubitor al verdelui, deoarece, zice el, aceasta este o culoare relaxantă care îi oferă pace sufletească.

Ce nu-i place
În mediul profesional în care lucrează are nenorocul de a întâlni oameni pe care nu se poate baza, oameni neserioşi. Consideră că e un dezavantaj să ai în preajma ta oameni care nu se ţin de cuvânt atunci când promit că fac ceva. Îl deranjează că e tot timpul stresat.

Întrebări şi răspunsuri

Ca director de firmă, consideri că eşti afectat de criză?
N.P: Da, ca orice director de altfel, criza mă afectează. În măsura în care eu fac designul site-urilor şi cer un anumit preţ pentru munca mea, iar celorlalţi li se pare că e prea mare. Unii profită de această criză, deoarece ştiu că preţurile ar trebui să scadă şi atunci ar vrea ca şi eu să lucrez pentru mai puţin.

Există un anumit protocol pe care îl urmezi atunci când închei un contract?
N.P.: Da... chiar zilele trecute am convenit cu colegii ca după fiecare contract să cumpărăm un vin scump pe care apoi să-l punem la colecţie.

Norbert Pal îşi împarte viaţa între studenţie şi propria afacere. De scurtă vreme şi-a deschis propria firmă de programare şi design de site-uri. Pasiunea pentru calculatoare o are de când era mic. În clasele primare părinţii i-au făcut cadou primul calculator. „În clasa I-a am primit de la tata un calculator. Îmi plăcea foarte mult să-l demontez şi să intru în el. Astfel îl stricam des şi tata era nevoit să plătească reparaţiile în fiecare săptămână”, mărturiseşte Norbert.

În clasa a IX-a a început să lucreze ca programator şi freelancer în oraşul de baştină. Obişnuia să ia proiecte mici şi să le realizeze fără să ceară bani. „De cele mai multe ori făceam site-uri doar pentru referinţe şi fără bani. Voiam doar să-mi apară numele în josul paginii pentru a mă cunoaşte lumea”, spune programatorul. În ultimul an de liceu s-a angajat ca programator şi designer la o firmă renumită din oraş.

A inventat un robot automatic
Pentru atestatul de informatică din clasa a XII-a a proiectat un roboţel. Acesta face aproape tot ce vrea programatorul său. Se plimbă dintr-o parte în alta a camerei, îi face harta şi o memorează, astfel încât dacă îi apare un obstacol în faţă roboţelul ştie că e acolo şi-l ocoleşte. Se încarcă singur de la priză şi dacă îi sunt activaţi senzorii de mişcare se duce după persoana care îi este în faţă. Are şi un ecran LCD legat la el. „Prima dată era legat la calculator pe suport şi avea leduri de diferite culori care atunci când îi dădeam comenzi funcţionau ca o orgă de lumini.

Aşa făceam testul de comandă să văd dacă merge”, sublinează inventatorul. Acum este doar memorie, adică roboţelul nu însemană mai mult de nişte cabluri şi plăci, microcip, ecran LCD, însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Inventatorul i-a comandat deja 16 motoraşe şi o carcasă pentru ca roboţelul să fie cu „acte în regulă”, să aibă o înfăţişare după asemănarea corpului uman. 

Stundent la mari facultăţi din Budapesta
Ca să inventeze robotul i-au trebuit trei luni, timp în care a studiat cum rulează un program pe microcip. „Pentru atestat eu făceam roboţi iar colegii mei făceau programare. Am lucrat nopţi întregi fără să dorm până mi-am dat seama cum să pun un  text de pe microcip pe ecranul LCD”, spune Norbert. S-a înscris la trei mari facultăţi de inginerie în informatică din Budapesta, unde a intrat la stat, dar a preferat să râmănă la Baia Mare. „Ironia sorţii este că am intrat la Budapesta la facultate şi nu am intrat la Baia Mare la informatică. Aşa că am ales electronica la Baia Mare”, spune inventatorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite