Baia Mare: Modificarea preţurilor la medicamente bulversează farmaciştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre produsele farmaceutice  se ieftinesc, iar o altă parte se scumpesc cu aproape un procent

La primele ore ale dimineţii, în majoritatea unităţilor care comercializează medicamente nu erau afişate noile preţuri. „Încă nu ştim cu exactitate care vor fi noile preţuri. Doar din ce am auzit la televizor ştiu că preţul la medicamentele din România va fi mai mare faţă de cel de la medicamentele de import, care ştiu că va scădea”, declară o angajată a unei farmacii din Baia Mare.

Catalogul cu noile preţuri, precum şi metodologia de calcul al acestora le dădea bătăi de cap farmaciştilor în această dimineaţă. Mulţi angajaţi nu puteau estima care va fi preţul ce se va afişa de astăzi pentru produsele farmaceutice. Potrivit noii metodologii, preţul la medicamente se calculează ţinând seama de preţurile cele mai mici din 12 ţări europene. 

Pierderi suferite din cauza ieftinirii medicamentelor
La una dintre farmaciile din oraş, farmaciştii se plâng că această modificare a preţului medicamentelor îi afectează. „Nu ştiu care este cauza creşterii sau scăderii medicamentelor. Şi eu încerc să-i găsesc o logică, dar noi am ieşit în minus cu aceste modificări”, declară Camelia Ionescu, farmacist la  una din instituţiile din oraş. „Valoarea pastilelelor pe care le aveam în stoc e mai mică acum cu aceste ieftiniri. Schimbarea de preţ e în defavoarea noastră”, continuă aceasta.

Totuşi angajaţii din farmaciile băimărene nu ştiu exact cum vor fi aceste modificări. Unii susţin că la unele produse farmaceutice româneşti preţul a crescut, în timp ce la altele de import a fluctuaţia e în ambele sensuri, adică unele produse s-au scumpit şi altele s-au ieftinit.


Afectaţi de modificarea preţului
Cei mai afectaţi de aceste modificări sunt pensionarii. Ei consideră că modificarea preţului pastilelor e invers proporţională cu creşterea pensiilor. „Soţia mea e bolnavă de diabet şi semipareză. Luăm foarte multe medicamente, la noi în casă e farmacie. Ne vor afecta foarte tare aceste scumpiri deoarece pensiile şi salariile sunt foarte mici”, spune Ioan Filip, un pensionar din Baia Mare.


Preţuri mai mari şi mai mici
Catalogul cu noile preţuri ale medicamentelor a rămas nemodificat de un an. Odată cu această modificare  preţurile medicamentelor de import va scădea iar a  celor din România va creşte. Accupro de 20 miligrame, medicament împotriva tensiuni îşi va modifica preţul de la 29 lei la 15 lei, reducându-se cu aproape jumătate. Preţul la antibioticul Augumentin a scăzut de la 38 lei la 27.41 lei. Produsele româneşti, Indapamid de 1,5 miligrame, un medicament românesc împotriva tensiunii a crescut de la 16.7 lei la 19.60 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite