Baia Mare/Portret: El dictează trendurile în Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin mâinile lui Lorand Meszaros trec toate băimărencele care doresc să iasă în evidenţă prin frizurile pe care le poartă. Are la activ peste 60 de premii câştigate în domeniu.

Lorand este cel mai cunoscut şi titrat coafor din Baia Mare. Prin mâinile lui au trecut şi trec majoritatea mireselor fiţoase din oraş care îşi doresc ceva deosebit. Încă de la prima vedere coaforul, aşa cum îi place lui să-şi spună te scanează şi îţi compune mental o altă înfăţişare. „Este un defect profesional. N-am ce face”, spune el râzând.

A învăţat meserie de la un prieten de familie
Lorand a absolvit unul dintre liceele băimărene, la secţia de limba maghiară. Niciodată nu şi-a închipuit că va ajunge coafor, ci îşi dorea să fie şofer de Tir, să călătorească prin toată lumea. Pasiunea pentru creaţie, pentru frumos, spune că a moştenit-o de la tatăl lui care era fotograf. „Şi în fotografie şi în coafor, faci creaţie.

Trebuie să ai o viziune de ansamblu asupra lucrurilor”, a subliniază Lorand. Avea doar 17 ani şi jumătate când a păşit în atelierul de frizerie al unui alt frizer celebru din Baia Mare , „Feri”. A fost momentul în care s-a declanşat acel click. „Tat era prieten cu feri şi de la ael am învăţat eu meserie. Mi-a luat ceva timp, dar a meritat”, adaugă bărbatul.

Peste 60 de premii câştigate
Pentru Lorand nu ezistă frizuri uşor sau greu de realizat. În viziunea lui există doar provocări la care poţi sau nu să le faci faţă. De aceea el consideră că trebuie să te perfecţionezi în permanenţă, să vrei mai mult, să ţii pasul cu toate noutăţile în domeniu, altfel risti să fii depăşit de vreme. „Am făcut multe cursuri şi sunt convins că nici la 50 de ani nu mă voi opri din învăţat. Mereu apare câte ceva nou care trebuie asimilat”, mărturiseşte Lorand.

A câştigat până acum peste 60 de diplome la diverse concursuri la care a participat în cei 17 ani pe care îi are de când coafează femeile din Baia Mare. Cel mai drag sufletului îi rămâne însă primul premiu pe care l-a câştigat. Lucra pe vremea aceea ca angajat la unul dintre saloanele din oraş şi a ieşit primul într-o competiţie naţională care s-a desfăşurat între 15 judeţe din ţară. „Primul este cel mai important. Este aşa, un fel de recunoaştere, că pe urmă toate premiile ţi se par fireşti”, povesteşte modest băimăreanul.

La el vin cele care vor ceva ieşit din comun
Cea mai ciudată cerere cu care s-a confruntat bărbatul a venit din partea unei mirese mare amatoare de rock. S-a conformat şi rezultatul l-a uimit şi pe el. „Avea părul scurt, şi voia musai să fie albastru şi să-i aplic mărgele. A ieşit o nebunie”, spune râzând coaforul. A fost una domntre provocările cu care s-a confruntat şi de atunci nu spune nu indiferent de ce i se cere.

Născut: 14 ianuarie 1974 în Maramureş
Studii: Cursuri de specializare absolvite în Bucureşti, Budapesta, Londra
Ocupaţie: coafor
Familie: căsătorit, o fetiţă

Întrebări şi răspunsuri:
Ai avut vreun client nemulţumit de rezultate?
L.M.: În 17 ani de carieră cât am eu în spate este normal să ai şi aşa ceva. Am tuns odată  o clientă cu doi centimetri în plus faţă de cât credea ea, dar balanţa celor nemulţumiţi este de obicei de 1 la 20 de clienţi mulţumiţi. Întotdeauna îţi trebuie timp să te obişnuieşti cu schimbarea de orice fel ar fi ea.

Fetiţa ta are aproape trei ani. Pe ea o coafezi?
L.M.: Da, am tuns-o deja de câteva ori. Îmi place să mă joc cu părul ei şi chiar i-a plăcut ce-a ieşit. Are părul creţ şi este o plăcere să-i fac şi ei tot felul de freze.

Ce-i place:
Pe primul loc în lista lui Lorand de preferinţe este fetiţa lui cu care adoră să-şi petreacă timpul liber. Este foarte meticulos şi ordonat în meseria pe care o face şi face des drumeţii în munţi cu bicicleta. Este atras de fotografie, pasiune pe care a moştenit-o de la tatăl lui.

Ce nu-i place:
Lorand spune despre el că n-ar putea face în ruptul capului o schimbare radicală la vreun client sau clientă, dacă aceasta ar fi împotriva „tiparului”. „N-aş putea face pe cineva brunet dacă are faţa albă şi ochi albaştrii. Pur şi simplu nu pot, chiar dacă insistă”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite