Gardul „antiţigani“ e discriminatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea mult contestatului gard de beton din Baia Mare, ridicat să despartă o zonă locuită în special de rromi, este departe de a se încheia.

Liderii Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) au decis în unanimitate că zidul poate fi catalogat drept faptă de discriminare şi au decis să-l amendeze pe edilul municipiului Baia Mare cu suma de 6.000 de lei.

„Colegiul director a constatat, în unanimitate, că ridicarea unui zid despărţitor între locuinţele sociale ocupate în majoritate de rromii din strada Horea din municipiul Baia Mare şi strada principală (aleea pietonală şi şoseaua destinată circulaţiei autovehiculelor) constituie faptă de discriminare. Pentru fapta contravenţională constatată s-a aplicat părţii reclamate amenda contravenţională de 6.000 de lei. Totodată, colegiul director a recomandat demolarea zidului despărţitor", se arată în comunicatul emis de către CNCD.

Amenda poate fi contestată în instanţă. „Primăria Baia Mare are la dispoziţie 15 zile să atace în instanţă această amendă. Apoi, totul depinde de Curtea de Apel Cluj", a explicat Csaba Asztalos, preşedintele CNCD. În ceea ce priveşte demolarea zidului,  CNCD nu poate să oblige municipalitatea să recurgă la acest demers.

„Nu demolez!"

Decizia CNCD îl amuză pe edilul municipiului, Cătălin Cherecheş. „Consiliile astea sunt formate din băieţi şi fete care se plictisesc probabil. Au fost puşi acolo prin partide şi habar nu au ce fac. Nimic nu mă miră şi mi se pare hilară această decizie. Ce se face în Baia Mare decid cetăţenii şi nu CNCD sau Romani Criss", a spus Cătălin Cherecheş. Mai mult, edilul a spus că nu va demola zidul şi nici nu va plăti amenda. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite