Baia Mare: Lorincz Istavn îngrijeşte aproape 6.000 de cactuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă colecţia de cactuşi „Vida Gheza” de care se ocupă la locul de muncă, Lorincz Istvan mai are acasă o microseră plină cu cactuşi şi o colecţie de rarităţi botanice

Lorincz Istav este vicepreşedintele Asociaţiei colecţionarilor de cactuşi „Astekium” din România. „Numele asociaţiei vine de la o specie de cactuşi şi de la Mexic, ţara de origine a cactuşilor”, spune inginerul horticol. De peste 22 de ani are grijă de colecţia renumitului sculptor băimărean Vida Gheza. Colecţia cuprinde 4.000 de specii de cactuşi şi plante suculente şi este depozitată la sediul Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) din Baia Mare. „Vida Gheza avea cea mai mare colecţie particulară de cactuşi din ţară. După şapte ani de la moartea sa, în 1987 colecţia a fost adusă la SPAU. De atunci eu mă ocup de îngrijirea ei”, afirmă Lorincz.

La 14 ani a avut prima colecţie personală de cactuşi

Inginerul horticol face parte din a patra generaţie de grădinari. „A început străbunicul meu să se ocupe de flori, apoi a continuat bunicul meu, apoi mama şi tatăl meu şi nu în ultimul rând eu”, subliniază acesta. La vârsta de şapte ani a primit un Lexicon german, o culegere de date despre cactuşi, şi de atunci s-a născut pasiunea lui pentru cactuşi. Prima lui colecţie a preluat-o la vârsta de 14 ani de la tatăl său. „Tata avea o mică colecţie de cactuşi pe care o ţinea în seră. Când am împlinit 14 ani am început să mă ocup eu de ea şi să o ţin pe unul dintre rafturile serei tatălui meu”, adaugă Lorincz Istvan.

Colecţie de rarităţi botanice

Pe lângă cei peste 4.000 de cactuşi de care se ocupă la muncă, mai are şi acasă o colecţie impresionantă de plante de acest gen şi nu numai. Şi-a construit o microseră în care îi îngijeşte. „Trebuie să le verific condiţiile de temperatură, umiditate, umbrire, să-i altoiesc şi nu în ultimul rând să fac experimente”, spune inginerul horticol. Pe lângă cactuşi lucrează la construcţia unei minigrădini de 60 de metri pătraţi în care vrea să planteze tot felul de rarităţi botanice aduse din România, Ungaria şi Austria. Pe lângă arţari japonezi, magnolii, cireş columnar, grădina va mai conţine şi specii rare de conifere. Cu toate speciile de cactuşi pe care le are, cele din colecţia „Vida Gheza” şi din propria colecţia, a participat la numeroase expoziţii în  Baia Mare, Satu Mare şi Oradea. Este organizatorul expoziţiilor băimărene de cactuşi.

Amenajează curţi şi grădini

 Pe lângă pasiune pentru cactuşi continuă tradiţia şi afacerea familiei şi se ocupă cu amenajarea curţilor şi grădinilor. Nu în ultimul rând face aranjamente florale pentru diferite evenimente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite