Baia Mare: Liceenii băimăreni îşi promovează şcolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Târgul Ofertelor Educaţionale ale liceelor” şi-a deschis porţile la Baia Mare. Peste 30 de standuri îi întâmpină azi şi mâine pe elevii de gimnaziu care urmează să se înscrie la liceu.

Liceeni de la toate unităţile de învăţământ din Baia Mare au încercat să-i convingă pe elevii ce absolvă anul acesta clasa a VIII-a să se înscrie la şcolile unde studiază ei. „Liceenii sunt coordonaţi de cadre didactice, însă ei vor fi cei care îşi vor «vinde marfa». Vor încerca să le prezinte atmosfera din liceu şi modul în care predau profesorii”, spune Amelia Baciu, inspector şcolar pentru activităţi extraşcolare în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş.
Fiecare stand este particularizat şi prezintă cultura organizaţională, astfel că elevii interesaţi de oferta liceelor au de unde să aleagă. Târgul a adunat nu doar instituţiile şcolare de stat, ci şi cele particulare. Chiar şi societăţi particulare s-au prezentat la târg pentru a-şi etala ultimele noutăţi în materie de mobilier şcolar sau uniforme pentru elevi, dar şi pentru profesori. Printre materiale didactice şi rechizite şcolare, şi-a făcut loc şi o telefonie mobilă cu pachete promoţionale pentru tineri.

N-au lipsit nici universităţile

„Târgul Ofertelor Educaţionale” nu a fost dedicat strict adresat elevilor de gimnaziu, ci şi absolevnşilor de clasa a XII-a. „Şi-au prezentat standuri chiar şi universităţile din Baia Mare. Acţiunea face parte dintr-un proiect-program ce are ca scop consilierea şcolară şi vocaţională, cariera a elevilor”, menţionează Baciu. Ea mai arată că educaţia vocaţională ocupă un rol important în pregătirea adolescenţilor pentru o viitoare carieră. „Consilierea se poate începe chiar de la nivelul claselor primare în unele cazuri. Aici mă refer la Liceul de Artă, unde elevii trebuie să aibă elementele de bază”, continuă inspectorul şcolar.

Mini-bursa locurilor de muncă

În paralel cu activităţile specifice târgului au lor activităţi educaţionale non-formale.Indeditul din cadrul târgului a fost mini-bursa locurilor de muncă în cadru experimental pentru absolvenţii de liceu. Actorii de ocazie sunt elevi din cadrul proiectului „Next Generation”. Ei le vor explica şi arăta celor care sunt pe cale să termine liceul cum trebuie să se prezinte la un interviu în vederea ocupării unui loc de muncă. Astfel, rolurile lor sunt prestabilite: angajatori, angajaţi şi potenţiali angajaţi. Acţiunea se numeşte „Dezvoltarea carierei, proiecţie în viitor” şi este organizată de ISJ Maramureş, Primăria Baia Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş. „Pentru că târgul se desfăşoară şi mâine, zi ce coincide cu Ziua Europei, avem şi o activitate informativă intitulată «Un pas către Europas»”, subliniază Amelia Baciu.

Mai multe aflaţi în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite