Baia Mare: Grefierii băimăreni sunt îngropaţi în dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei lucrează zeci de ore suplimentare fără să fie plătiţi

Angajaţii Tribunalului Maramureş nu au sporuri salariale, nu au condiţii de muncă şi fac cu greu faţă volumului mare de dosare zilnice. Grefierii care lucrează la Tribunalului Maramureş se plâng că fac faţă cu greu programului de lucru. „Suntem prea puţini şi avem zilnic cel puţin 150 de dosare pentru fiecare şedinţă în care intrăm, este inuman”, a declarat Dina Bontea, una dintre grefiere. Pentru a se putea încadra în termenele prevăzute pentru efectuarea lucrărilor, angajaţii sunt nevoiţi să rămână aproape zilnic peste program şi să vină sâmbăta şi duminica la serviciu, ca să nu rămână în urmă cu dosarele.

Pentru că nu există resurse ei nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare efectuate, dar teoretic ar trebui ca acestea să se compenseze cu zile libere. „Este imposibil să ne luăm liberele, pentru că şi aşa venim la sfârşit de săptămână să ne facem treaba”, a continuat Dina Bontea. O listă cu dosarele de care trebuie să se ocupe zilnic un grefier băimărean are peste 150 de poziţii şi măsoară dacă este desfăşurată aproape trei metri. „S-au făcut pensionări, s-a plecat pe maternitate, dar nu s-au făcut angajări, iar volumul de muncă a crescut”, s-a plâns Tania Mureşenu, o altă grefieră.

Grefierii maramureşeni îşi cumpără singuri consumabilele
Nealocarea resurselor financiare pentru buna desfăşurare a activităţii în domeniul justiţiei este o altă cauză de nemulţumire pentru  grefierii băimăreni. „Ne cumpărăm singuri hârtie şi pixuri şi suntem nevoiţi să folosim o singură imprimantă câte şapte-opt birouri”, a subliniat Anca Herţeg. „Ni se spune că nu sunt bani pentru achiziţionarea de toner, iar noi avem fiecare sute de lucrări de întocmit zilnic”, a continat ea.

Tribunalul a fost dotat recent cu aparatură performantă, dar din cauza datoriilor acumulate de instituţie către Electrica, sunt ameninţaţi zilnic cu întreruperea enegiei electrice, aşa că nu se va mai putea folosi tehnica din dotare.
Nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de neacordarea sporurilor salariale care le sunt atribuite prin lege, cei peste 30 de grefieri de la Tribunalul Maramureş au ieşit ieri pe scările Palatului de Justiţie, timp de o oră ca să protesteze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite