Baia Mare: Cosmin Ghiapiaş ştie din cap peste 200 de reţete de cocktailuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barmanul a absolvit o şcoală de profil de talie internaţională şi prepară pentru băimăreni cele mai exotice combinaţii de băuturi

Cosmin Ghiapiaş a absolvit la Liceul „Mihai Eminescu” din Baia Mare, profilul de fizică-chimie. Nu era visul lui, dar nici nu s-a gândit vreodată că va ajunge barman cu „acte în regulă”. Acum priveşte în spate şi spune despre el că este barmanul care îşi face meseria cu foarte mare plăcere, lucru pe care îl consideră extrem de important şi spune că nu ar putea să facă niciun compromis atunci când prepară o băutură. „Totul se învârte în jurul clientului: trebuie să-i dai exact ceea ce-şi doreşte şi chiar mai mult, pentru că numai aşa revine la tine în local”, mărturiseşte Cosmin.

A ajuns barman din greşeală

Cosmin lucra ca ospătar într-unul dintre localurile băimărene. Pentru că unul dintre colegii lui de muncă s-a îmbolnăvit, a trebuit să-i ţină locul la bar. „Era cred într-o joi noaptea când barul era plin ochi, iar barmanul rămas singur n-avea timp nici să respire. Prima mea comandă a fost de votcă cu lichior de pepene galben”, îşi aminteşte bărbatul cu lux de amănunte. A reuşit să termine tura cu bine, n-a amestecat nimic greşit şi spune că s-a distrat de minune. Asta se întâmpla în urmă cu peste 15 ani şi de atunci Cosmin a evoluat extrem de mult.

Şi-a luat o dilpomă recunoscută pe plan internaţional, s-a specializat şi a participat chiar şi la peste 15 concursuri din domeniu. „Majoritatea colegilor mei de şcoală sunt barmani pe vasele internaţionale de croazieră. Şcoala de barmani „Die Kuiper” şi recunoscută de „Pernod Ricard România” nu este la îndemâna oricui. „Sunt cam 300 de barmani şcoliţi acolo, dar majoritatea au plecat din ţară”, spune Cosmin.

Meseria lui nu este chiar „lapte şi miere”

Privită din afară viaţa de barman pare extrem de distractivă. La o privire mai atentă şi din mărturisirile celor din branşă, nu este tocmai aşa. Se lucrează neregulat în ture, iar programul se prelungeşte până la pelcarea ultimului client, care poate fi şla ora 23.00 sau atunci când „cântă cocoşul”. „Nu avem week-enduri, sărbători, nopţi, zile, ajungi să măsori ziua după lună, nu după soare”, subliniază barmanul.

Ştie câteva sute de reţete de băuturi

Cosmin Ghiapiaş ştie din cap câteva sute de  reţete de băuturi. Tot ce se poate combina, tot ce se poate bea, de la cea mai scumpă şampanie până la cel mai ieftin suc. Ingredientul principal într-un cocktail reuşit rămâne însă „pasiunea”. „Am primit mulţumiri sau palme pentru o recomandare sau o băutură preparată”, subliniază bărbatul. Cocktail „Orgasm” este un amestec recomandat femeilor, dar prima dată când a îndrăznit să-l recomande...s-a ales cu o palmă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite