Baia Mare: Casa de Asigurări de Sănătate, datoare la spitalele din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Spitalului Judeţean rămân fără al 13-lea salariu din cauza hăţişului legislativ

Peste 1.400 de angajaţi de la Spitalul judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare aşteaptă de o jumătate de an să primească al 13-lea salariu aferent anului trecut. „Suntem la zi cu salariile, am primit şi bonurile de masă, dar nu nu s-a dat încă al 13-lea salariu”, a declarat Ionică Pop, liderul Sindicatului „Sanitas” Baia Mare. Teoretic, banii există, dar practic nu pot fi încasaţi de angajaţi, pentru că legea nu le permite. Asta deoarece abia a fost aprobat bugetul pentru trimestrul al doilea, astfel că angajaţii mai trenuie să aştepte până în iunie pentru a primi aceşti bani.

Servicii medicale de calitate

Spitalul Judeţean din Baia Mare are de încasat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş 5.658.000 pentru serviciile medicale prestate anul trecut şi în primul semestru al anului 2009. Reprezentanţii CAS spun însă că ei şi-au achitat toate datoriile către unitatea spitalicească şi că au achitat şi ultimul leuţ conform cu contractul cadru semnat anul trecut între cele două instituţii. „Diferenţa de bani reiese din depăşirea planului şi îi vom achita până în luna iunie”, a promis Alexandru Bondre, directorul economic al CAS Maramureş.

În anul trecut, CAS şi Spitalul Judeţean a parafat un contract prin care spitalul se obliga să rezolve 46.122 de cazuri (internari), cu un tarif mediu pentru fiecare caz de 1.380 de lei. Tariful mediu se înmulţeşte cu  ICM-ul, adică indicele de complexitate al cazului, cu o valoare contractuală de 0,8048 de lei. „Noi am achitat valoarea contractuală pe anul trecut, dar a crescut ICM-ul la Spitalul Judeţean la 0,897 şi de aici rezultă diferenţa de 5.658.000 de lei pe care mai trebuie să-i achităm”, a evaluat Bondre.

De-a alba-neagra cu Bugetul

Reprezentanţii CAS Maramureş ştiu de diferenţa care trebuie achitată spitalelor din judeţ dar au deocamdată „mâinile legate”. „Abia în luna martie la final am primit bugetul de cheltuieli, dar n-am putut să virăm diferenţele pentru că în primul semestru am lucrat cu un buget estimativ”, a punctat Bondre. În replică angajaţii Spitalului Judeţean o ştiu pe-a lor. „Noi aşteptăm să ne primim salariile restante pe anul trecut pentru că noi am lucrat pentru banii ăştia”, a punctat Ionică Pop.

În concluzie, banii există dar nu pot fi viraţi spitalelor pentru că Legea Bugetului nu permite acest lucru. CAS Maramureş a trebuit să gestioneze primul trimestru al anului 2009 cu un buget estimat care înseamnă media din bugetul pe anul 2008, o sumă infimă pentru necesarul Maramureşului. „Pentru anul 2009 avem alocaţi 263.817.000 care înseamnă totalul serviciilor medicale plus asigurările medicale”, a subliniat Alexandru Bondre. „Până la finele lunii iunie toate spitalele din judeţ îşi vor primi sumele restante şi vor putea achita salariile angajaţilor”, a continuat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite