Baia Mare: Bani de la primărie pentru reabilitarea termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii 100.000 de lei destinaţi reabilitării termice au fost aprobaţi de la bugetul local

Lucrările de reabilitare termică a locuinţelor în Baia Mare ar putea începe în cel mai scurt timp. Primăria a alocat în acest sens primii 100.000 de lei din cei 240.000 de lei necesari pentru realizarea acestor lucrări la cele 18 imobile aflate în capul listei de aşteptare. Asociaţiile de proprietari au făcut solicitarea încă din urmă cu doi ani, iar de curând, alte 41 de asociaţii au cerut primăriei ajutorul financiar. Potrivit legislaţiei în vigoare, 30% din cheltuielile pentru creşterea performaţei energetice a blocurilor de locuinţe sunt suportate de primării, alte 50 de procente sunt asigurate de la bugetul de stat, iar restul de 20% vor fi plătite de către asociaţiile de proprietari.

Viceprimarul nu crede că lucrările vor începe prea curând
Isvan Ludescher, viceprimarul municipiului Baia Mare spune că din aceşti bani vor trebui plătite mai întâi elaborarea documentaţiei. „Nu ştim cât va dura până la contractarea lucrărilor. Deocamdată va trebui să plătim elaborarea documetaţiilor, iar procedura este destul de greoaie”, spune el. Viceprimarul se arată neîncrezător în posibilitatea ca lucrările propriu zise să demareze în cursul acestui an. „Depinde foarte mult şi de modul în care se vor derula licitaţiile pentru lucrările de proiectare”, a continuat el.

Bani pentru 25 de apartamente
Potrivit edilului, cei 100.000 de lei ar fi suficienţi pentru lucrările ce s-ar efectua la un număr de 25 de apartamente. El a precizat că pentru un apartament se cheltuie circa 4.000 de lei (1.000 de euro), ceea ce înseamnă că cei 100.000 de lei ar fi suficienţi pentru doar 25 de aparamente. El însă a arătat că restul sumelor necesare pentru toate cele 18 imobile ar putea fi aprobate la următoarele rectificări bugetare din cursul anului. „Dacă va fi nevoie, la rectificările bugetare se vor suplimenta sumele destinate acestor lucrări”, a explicat viceprimarul Ludescher.

Certificatul, necesar în viitor
Duipă organizarea licitaţiei pentru proiectare urmează un audit privind randamentul energetic, iar apoi se va organiza licitaţia pentru executarea lucrărilor, în final urmând a se obţine certificatul de performanţă energetică pentru imobilul în cauză. Documentul va fi necesar în viitor, când niciun apartament nu va putea fi vândut sau cumpărat fără certificatul de performanţă energetică. Certificatul va fi valabil 10 ani, dar în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale sau a apartamentelor din blocurile de locuinţe, prezentarea certificatului de performanţă energetică va deveni obligatorie începând cu anul 2010.


Lucrări care vor fi finanţate
Lucrările ce vor primi finaţare din partea statului sunt izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare, termo-hidroizolarea terasei, termoizolarea planşeului peste ultimul nivel şi izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care la parter sunt apartamente. De asemenea, sunt finanţate lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade şi remontarea lor după finisare.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite