Baia Mare: Băimărenii au participat de Ziua Europei la „crosul pârâului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de băimăreni au străbătut azi 12 kilometri ce au fost reabilitaţi în cadrul proiectului „Turismul Verde”

Azi, de Ziua Europei, în Baia Mare se organizează „crosul pârâului”. Salvamontiştii maramureşeni, împreună cu alte organizaţii şi şcoli din Baia Mare au găsit o formă inedită de promovare a traseelor turistice reabilitate în cadrul proiectului “Turismul Verde” finanţat prin programul Phare 2005 „Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina”. Cei 12 kilometri reabilitaţi recent au fost azi „inspectaţi” de către aproape 200 de participanţi de toate vârstele. Ei au pornit de la Barajul Firiza şi au mers până la Uzina de Apă.

Pentru a avea parte de un traseu cât mai relaxant, organizatorii au încercat să le facă miniexcursia cât mai plăcută. La „punctul galben”, ei au încins un foc de tabără unde i-au aşteptat pe drumeţi cu un gulas preparat la ceaun şi slănină prăjită. Turiştii nu au stat pe gânduri şi s-au înfruptat din bunătăţi, fiecare având parte de suc şi apă.

Adăposturi şi marcaje noi

Iubitorii de drumeţii ce aleg acest traseu turistic pot să se orienteze de acum după marcaje noi în zona. „Inedit este faptul că vopseaua folosită la semne a fost impregnată cu biluţe fosforescente, care se văd mai bine noaptea, când sunt luminate cu lanterna”, spune Andrei Jablanoczki, şeful Serviciului Public Salvamont Maramureş. „Cei care parcurg zonele respective şi prind o furtună, pot să se adăpostească în două locuri” adaugă el. Primul adăpost este pe platoul Igniş, la intersecţia traseului „triunghi roşu” ce urcă de la Staţiunea Izvoare cu traseul de creastă şi unul în apropierea Poienii Boului , la intersecţia traseului „bandă albastră” ce urcă de la capătul staţiei de autobuz nr. 8 din Baia Sprie.

Andrei Jablanoczki mai arată că alte trei adăposturi vor fi amplasate în această zonă, la vârful Pleştioara, în Şaua Sarcaret - în spatele lanţului muntos situat la nordul municipiului Baia Mare, din care face parte şi „Piatra Tâlharului”, cel de-al treilea adăpost fiind prevăzut pe Dealul Soci, „triunghi roşu” la nord-est de Blidari.

Traseu turistic lejer

Salvamontiştii maramureşeni spun că acest traseu de 12 kilometri poate fi parcurs de către oricine, nu doar de către montaniarzi. „Cei care vor să străbată acest traseu turistic trebuie să fie ecipaţi corespunzător, să urmeze marcajele şi plăcuţele indicatoare, să-şi programeze bine itinerarul, timpul, echipamentul, hrana şi apa”, menţionează Jablanoczki. „Este important să aibă o hartă, un telefon mobil şi eventual un GPS”, continuă acesta.

Mai multe aflaţi în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite