Baia Mare: Asistenţă pentru copiii muncitorilor din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect al SPAS vizează asistenţa socială pentru copiii celor plecaţi la muncă în străinătate

Două proiecte ale Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Baia Mare îşi aşteaptă finanţarea care ar trebui să vină în cel mai scurt timp. Proiectele vizează pe de o parte copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, iar pe de altă parte, relaţia bătrânilor copiii ce s-a putea îmbunătăţi în urma unor activităţi comune.

Tania Zaharie, directorul SPAS spune că ideea primului proiect a venit în contextul în care spaţiul în care funcţionează o creşă din municipiu are o frecvenţă foarte redusă. „Creşa nr. 5 are cea mai scăzută frecvenţă, este vorba de aproximativ 30 de copii. Deşi sunt mai mulţi înscrişi, doar 30 vin zilnic. În aceste condiţii, nu am putut solicita nici investiţii în clădire”, spune Tania Zaharie. „Propunerea mea a fost să ne restrângem activitatea într-un spaţiu mai mic, iar o parte din imobil să o dedicăm altui tip de activitate”, explică ea.

Copii căpşunarilor, în atenţia autorităţilor

Proiectul pe care l-a propus vizează înfiinţarea unui centru de prevenţie şi sprijin pentru copiii  a căror părinţi sunt pelcaţi în străinătate, având în vedere că în municipiu sunt peste 1.800 de copii aflaţi în situaţia asta. „Ştim cu toţii că aceşti copii sunt lăsaţi în grija unor bunici ori rude, pentru care este mult mai greu să-i poată educa. Aceşti copii au mari şanse să fie pierduţi de societate, astfel că ne-am gândit la o metodă de prevenţie, care ar fi mult mai ieftină şi mai utilă”, mai spune ea. În cadrul centrului, copiii ar trebui să beneficieze de consiliere, orientare profesională şi sprijin şcolar, iar spijinul nu se referă la ajutor material, cazare ori masă.

Valoarea proiectului propus de  SPAS este de 85.000 de euro şi a fost deja înregistrat la Agenţia Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului din cadrul guvernului şi în perioada 12-15 mai sunt aşteptaţi reprezentanţii forului care vor veni să analizeze situaţia înainte de a decide finanţarea sau nu a proiectului.

Mai multe aflaţi în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite