Baia Mare: An de an, mii de pelerini din toată lumea se unesc în credinţă la Taize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baia Mare: An de an, mii de pelerini din toată lumea se unesc în credinţă la Taize
Baia Mare: An de an, mii de pelerini din toată lumea se unesc în credinţă la Taize

În Baia Mare se organizează în fiecare an excursii cu autocarul spre locul binecuvântat de Dumnezeu: Taize

Oameni de origini confesionale, etnice, culturale, lingvistice diferite şi uneori chiar opuse, se roagă şi muncesc împreună la Taize. „Acesta este darul lui Dumnezeu pentru noi. Hristos a dărâmat orice zid despărţitor între noi prin această comunitate”, mărturiseşte Codruţa Grama, de 18 ani una dintre vizitatoare.

Săptămână după săptămână, pe tot parcursul anului, tineri din toate ţările Europei şi de pe toate continentele vin să participe la programul comunităţii creştine din Taize. De dumincă şi până duminică, fiecare vizitator este invitat să intre în ritmul vieţii comune de la Taize. Programul de rugăciune de trei ori pe zi, întâlnirile şi discuţiile în grupuri mici formate din persoane de etnii diferite şi micile munci la care ia parte fiecare pelerin întregesc programul unei săptămâni.


Vizitatori de toate vârstele


 În Baia Mare există cinci lideri de grup care organizează anual excursii spre Taize. Numărul băimărenilor care se înscriu creşte cu fiecare excursie. Cu toate acestea liderii grupurilor care pornesc spre comunitatea franţuzescă nu pot promova prin intermediul presei imaginea şi implicit rolul acestor excursii, deoarece aceasta ţine de politica comunităţii Taize.

Preţul unei astfel de excursii este de 260 de euro pentru această vară, iar itinerariul cuprinde vizitarea mai multor ţări ca :Ungaria, Austria, Italia, Franţa şi Elveţia. Se pot înscrie persoane de toate vârstele, însă pentru copii sub 14 ani şi respectiv sub 18 este nevoie de prezenţa părinţilor sau a tutorilor.  Un aspect important al acestor excursii îl reprezintă suma infimă pe care o plătesc vizitatorii comunităţii fanceze. Î

ntâlnirile nu primesc nici o subvenţie externă, dar depind de contribuţiile participanţilor. Banii daţi pentru şederea la Taize acoperă mesele, cazarea şi alte cheltuieli ale întâlnirii. Nivelul propus pentru contribuţie ia în considerare ţara de origine a participanţilor. Între valorile date, fiecare persoană poate alege suma cu care să contribuie.

Mai multe aflaţi în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite