Baia Mare: Amatorii de Istorie s-au călcat în picioare la muzeele din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia „Nopţii Muzeelor” din cele şase instituţii de profil din oraş, doar două şi-au deschis porţiile

Băimărenii interesaţi să cunoască istoria şi tradiţiile maramureşene s-au înghesuit la cele două muzee deschise din oraş: Muzeul de Istorie şi Arheologie şi Muzeul de Etnografie. Printr-un program cultural european aseară a avut loc „Noaptea Muzeelor” şi în Baia Mare. „De câţiva ani aceste eveniment este sărbătorit şi în Baia Mare. În fiecare an se întâmplă câte ceva deosebit cu această ocazie”, declară Lucia Pop, şeful departamentului de istorie de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

Spre dezamăgirea băimărenilor nu toate muzeele din oraş au avut porţile deschise cu această ocazie. „E anormal ca unele muzee din oraş să fie închise în această seară. Am vrut să vizitez şi Muzeul de Mineralogie, dar nu am avut posibilitatea pentru că era închis”, mărturiseşte Ileana Tuns de 40 de ani, una dintre vizitatoarele Muzeului de Istorie.

Orar special cu această ocazie


Cu mic cu mare, băimărenii prezenţi la eveniment au avut parte de momente speciale. La Muzeul de Istorie şi Arheologie din Baia Mare vizitatorii au asistat la o jumătate de oră de poezie, medalion „Mihai Eminescu”, susţinut de actorul Claudiu Pintican de la Teatrul „Ararat”. „Momentul susţinut de prietenul şi colaboratorul nostru, actorul Claudiu Pintican a mers la sufletul vizitatorilor care au ales să fie prezenţi în acel moment la muzeu”, sublinează Lucia Pop.

Muzeul de Etnografie a participat pentru prima dată la „Noaptea Muzeelor”. „Am fi vrut să fie deschis şi Muzeul Satului, dar din păcate nu are sistem de iluminat nocturn. Ar fi fost o seară deosebită pentru tinerii care se putea plimba pe uliţele unui sat tradiţional”, afirmă Janeta Ciocan, muzeograf în cadrul  Muzeului de Etnografie. Pentru a compensa această pierdere, instituţia le-a oferit vizitatorilor un moment de muzică populară asigurat de elevele de la clasa de canto tradiţional a Liceului de Artă.

Mai multe aflaţi în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite