Bafta porcului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Rădulescu n-ar fi avut nevoie de o dezbatere, duminica în familie, pentru a lista traumele vieţii româneşti.

Zău dacă nu-mi vine s-o compătimesc. Sătulă de România, Răduleasca ne părăseşte. Se mută la Monaco. Sau în Monte Carlo. Ori pe Coasta de Azur. Nu contează unde, i s-a făcut scârbă şi basta! Din păcate, Mihaela s-a supărat doar pe paparazzi şi pe tabloide, nu pe bolile României zilelor noastre. Caz în care ar fi putut încropi un interminabil pomelnic de motive serioase, numai bune de pus la dosarul de emigrare. N-ar fi avut nevoie de o dezbatere, duminica în familie, pentru a lista traumele vieţii româneşti. I-ar fi fost de-ajuns să pună periscopul în funcţiune şi să-şi rotească puţin privirea prin Capitală. De pildă, putea să ia în calcul câteva întâmplări relevante, de dată foarte recentă.

Ştirea 1: Poliţiştii şi procurorii au dat iama în Bolintin (undeva, lângă Bucureşti) pentru a sălta o gaşcă de şmecheri care mangleau jucători la bursă. Capul grupării – nepotul bulibaşei din vatra satului! Păi la o aşa mobilitate profesională de clan, mâine-poimâine, mafia bulibaşelor se va putea înşuruba chiar în Banca Naţională sau în Ministerul de Finanţe. Ei, atunci chiar merită să-ţi iei tălpăşiţa din patria-mamă, altfel rişti ca rezervele tale valutare să nu mai valoreze două parale.

Ştirea 2:  Construcţia podului din Pipera a fost stopată din cauză că proiectanţii nu au luat în calcul intersecţia cu calea ferată (sic!). Super, nu? Românie de Românie!

Acum, „se retuşează”. Devieri, mutări, montări. În fine, nu-i bai. Vreo cinci milioane de euro în plus, pe lângă celelalte cinci cheltuite cu ridicarea podului. Ce mai contează! La câte miliarde s-au topit în studii de fezabilitate, te-ai fi aşteptat să vezi ţara brăzdată de autostrăzi cu patru benzi pe sens. S-avem pardon! La noi, se lucrează încă la Pasajul Basarab şi mutarea podului din Pipera. Şi atunci nu-ţi vine să turezi motoarele spre Europa?

Ştirea 3: Prima persoană din România diagnosticată cu gripă porcină n-a murit. Slavă Domnului! Dar nici n-a rămas în spital. Dimpotrivă, a plecat bine-mersi acasă! „Era la sfârşitul bolii”, spun medicii din Bucureşti. Ahaa! Carevasăzică, avea sau n-avea gripă porcină? Avea, dar aşa, puţin, româneşte. Clar, doamna Rădulescu? Dacă vrei să scapi de agentul „peţitor”  H1N1 nu ai nevoie nici de izolare în spitale, nici de tratament antiviral.

Nu, pe meleagurile astea îţi trebuie doar bafta porcului. Ca să supravieţuieşti bine. Iată, aşadar, dragă Mihaela, trei poveşti reale petrecute doar în ultimele zile. Astea da motive pentru care nu te judecă nimeni dacă laşi baltă România. Pentru tabloide şi paparazzi (oricum te vor găsi în orice loc de pe Terra), zău, chiar nu merită să-ţi verşi amarul pe ţărişoara ta. Mai ales când ea, aşa insuportabilă cum e, te-a ajutat să-ţi umpli puşculiţa ca să te poţi muta la Monaco. Sau în Monte Carlo. Ori pe Coasta de Azur... Baftă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite