Baciul Aron vrea să meargă cu jalba-n proţap la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mehedinţeanul Aron Tănăsoiu, cel mai renumit cioban din zona Olteniei, este hotărât să ajungă, la propriu, până la forurile europene cu protestul faţă de interzicerea transhumanţei

Mehedinţeanul Aron Tănăsoiu, cel mai renumit cioban din zona Olteniei, este hotărât să ajungă, la propriu, până la forurile europene cu protestul faţă de interzicerea transhumanţei

Vestea că transhumanţa va fi interzisă a creat o adevărată dramă printre ciobanii români. Aron Tănăsoiu este doar unul dintre zecile de ciobani pe care noile norme europene i-au năucit. Este însă hotărât să nu renunţe la munca sa de-o viaţă. Baciul vrea să le explice europarlamentarilor de la Bruxelles de ce este necesară transhumanţa şi care este farmecul ei.

Aron Tănăsoiu are acum 2.500 de oi, ce sunt păzite de aproape 30 de câini şi 10 ciobani angajaţi cu simbrie.

Ca să ajungă miliardar, a muncit cu sudoare de când era flăcău. Cu cele 100 de mioare rămase după decesul tatălui său a făcut peste 30 de ani de transhumanţă în Banat, a dormit pe zăpadă în cojoc şi s-a luptat cu lupii şi cu urşii.

"Să vedeţi că va fi bine, ne vor înţelege"

Baciul este convins că, dacă va vorbi la Bruxelles, problemele legate de transhumanţă şi de comercializarea brânzei se vor rezolva. ,,Vreau să dialoghez cu Bruxelles-ul şi să vedeţi că va fi bine, ne vor înţelege. Voi încerca prin intermediul unui europarlamentar român să fac rost de câteva numere de telefon şi, dacă va fi cazul, voi merge eu acolo personal. Produsele noastre sunt naturale, nu ca ale lor. De-asta româncele sunt roşii în obraji şi frumoase de mor străinii după ele! Oile nu le putem duce la munte cu tirul, că tirul nu e avion să le urce pe văi şi munţi. Iar transportul cu maşina le stârpeşte şi pierdem toţi mieii! Aşa o să pun problema!", ne-a mărturisit baciul. Despre meseria sa spune că ar vrea să o înţeleagă toată lumea . ,,La oi e mizerie, te murdăreşti de balegă, stai prin ploaie şi prin zăpadă după ele, e de muncă! Gătim în natură, pe pirostrii, de fapt pe trei crăcăni cum le spunem noi, ascultăm cântecele păsărilor şi susurul izvoarelor. Suntem sănătoşi tun şi nu avem stres. Asta da viaţă!", susţine
Aron Tănăsoiu.

Profit de miliarde dintr-o meserie milenară

Oile sale sunt împărţite în cinci turme, la nu mai puţin de 10 ciobani angajaţi cu simbrie, care sunt dotaţi cu celulare pentru a putea dialoga între ei şi pentru a putea lua legătura cu ,,jupânul" în diverse probleme legate de oierit.

Baciul Aron Tănăsoiu spune că de Sfintele Paşte va pune la bătaie aproape 2.000 de miei care, în cea mai mare parte, ar putea fi cumpăraţi de arabi ca şi în anii trecuţi.

"Am vândut în fiecare an la greci, irakieni. Veneau şoferii cu tirurile şi cumpărau mieii angro, direct de la târle. Este rentabil ce fac eu, dar trebuie să-ţi şi placă şi să ştii multe secrete. O să fac şi cărţi de muncă la ciobanii mei, că aşa trebuieşte!", afirmă ciobanul.

A câştigat până acum miliarde din munca lui. Are venituri considerabile şi de la brânză deoarece numai într-o singură zi produce în jur de 200 de kilograme şi o vinde cu 80.000-100.000 lei/kg.

Este mândru că şi fiii săi, care nu duc lipsă de maşini sau case frumoase, au prins drag de oierit şi îl urmează în meseria în care el a pus atât de mult suflet.

Oile nu le putem duce la munte cu tirul, că tirul nu e avion să le urce pe văi şi munţi. Iar transportul cu maşina le stârpeşte şi pierdem toţi mieii! Aşa o să pun problema!
Ciobanul Aron Tănăsoiu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite