Bacăul aşteaptă 3.000 de chinezi şi indieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele angajări de muncitori din China vor fi urmate în curând de o veritabilă invazie, datorită succesului proiectului iniţiat de fabricile din Bacău. Până la sfârşitul anului, în Bacău

Primele angajări de muncitori din China vor fi urmate în curând de o veritabilă invazie, datorită succesului proiectului iniţiat de fabricile din Bacău. Până la sfârşitul anului, în Bacău vor munci peste 500 de chinezi, iar până anul următor în aprilie numărul lor va ajunge la 1.000, dacă nu chiar mai mult. Acestea sunt estimările directorului Wear Company. Mai mult, acesta spune că, la ora actuală, are peste 7.000 de cereri de forţă de muncă din China în diverse structuri economice. Chinezoaicele de la Wear Company muncesc pentru 300 de dolari pe lună. Sistemul aplicat la Wear Company este bazat pe unul asemănător ce se practică în China.
Acestea sunt estimările pe care directorul Wear Company, Sorin Nicolescu, le face. Mai mult, acesta spune că la ora actuală are peste 7.000 de cereri de forţă de muncă din China în diverse structuri economice. "Cred că în maximum un an o să ajungem ca pe piaţa muncii din Bacău să fie 3.000 de chinezi sau indieni în diverse domenii, confecţii sau construcţii. S-a ajuns la această situaţie din cauză că românii au plecat la muncă în ţările din Vest. Cineva trebuie să muncească", declară Sorin Nicolescu. Sistemul aplicat la Wear Company este bazat pe unul asemănător ce se practică în China: fabricile-dormitor.
Majoritatea sunt construite pe litoral, iar forţa de muncă este adusă din interiorul ţării. Li se oferă muncitorilor două mese pe zi şi cazare. Potrivit specialiştilor, salariul pe care un chinez îl primeşte în ţara lui este de 120 $ pentru un muncitor necalificat şi 180 $ pentru unul calificat. În România, fetele primesc 300 $. "Mă roagă să le las să muncească. Pentru asta au venit aici. Duşmanul chinezilor în România este Codul muncii. Nimeni nu se gândeşte că aceşti muncitori plătesc pensiile românilor, spre deosebire de ai noştri, care muncesc în străinătate şi nu plătesc nimic", mai spune Nicolescu. Cele 180 de muncitoare lucrează atât de eficient, încât i-au uimit şi pe patroni. "Ştiţi ce e ciudat? În 30 de ani de activitate n-am văzut atâta eficienţă. Dacă numărul de bucăţi pe zi până acum îl deduceam făcând o medie zilnică a numărului de produse efectuate într-o lună, chinezoaicele fac acelaşi număr de geci în fiecare zi", spune Sorin Nicolescu.
Chinezoaicele au lumea lor. Chiar şi atunci când nu muncesc la maşină stau cu privirea în jos. Nu le interesează cine intră sau iese. Evită să mai plece în oraş. La ultima vizită au fost privite precum animalele de la zoo. De atunci, fetele merg doar până la supermarket, îşi cumpără cele necesare şi se reîntorc în fabrică. "Eu sunt primul primar de China Town din lume. Aici e o problemă socială. Trebuie să găsesc soluţii pentru ca fetele să-şi petreacă timpul liber. Majoritatea sunt femei simple, de la ţară. Şi-au făcut o grădină cu plante care cresc la ei, dar nu-i suficient", mai spune Nicolescu. Chiar dacă pentru noi Sărbătorile de iarnă se apropie, chinezoaicele vor munci şi în acea perioadă, deoarece pentru ele Anul Nou e la mijlocul lunii februarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite