Bacau: Vernisaj de picturi făcute după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a fi siguri că lucrările vor fi apreciate cum se cuvine, la eveniment a fost invitat şi un critic de artă.

O parte dintre deţinuţii penitenciarelor din Bacău, Iaşi, Vaslui şi Botoşani au vernisat ieri la Muzeul „Iulian Antonescu” o expoziţie de lucrări dedicate sărbătorilor pascale. Sub genericul „Paşi spre lumina învierii”, aceştia au expus o serie de icoane pictate pe lemn şi pe sticlă, ouă încondeiate şi felicitări. Lucrările au fost apreciate de publicul prezent, dar şi de criticul de artă Iulian Bucur, care a rămas impresionat de talentul deţinuţilor.

„Lucrările expuse aici sunt realizate cu mult talent. Avantajul expozanţilor este că ei nu sunt presaţi de timp, de aceea au suficientă vreme pentru a realiza ce şi-au propus”, a spus criticul. Tot el a mai apreciat că cele mai frumoase lucrări au aparţinut lui Ion Petreanu, deţinut condamnat pentru furt la trei ani de închisoare. De meserie pictor de biserici, băcăuanul a expus o serie de icoane pictate pe scoarţă de copac. „Am vrut să realizez ceva deosebit. Am ales să pictez pe scoarţă de copac pentru că am vrut să ies în evidenţă”, a explicat deţinutul.

Reeducare prin artă

Vernisajul face parte dintr-o serie de activităţi de reeducare programate de Penitenciarul Bacău pe parcursul întregului an. „Expoziţia are ca scop promovarea culturii în rândul persoanelor lipsite de libertate. Ea le permite deţinuţilor să îşi exprime sentimentele prin artă şi are scop educativ”, a explicat Geanina Ştefan, directorul adjunct pe intervenţii psiho-sociale al Penitenciarului Bacău. Aceasta a mai adăugat că expoziţia nu a fost gândită ca o competiţie, deşi găzduieşte lucrări din diferite colţuri ale ţării.

„Facem tot posibilul să sprijinim aceste persoane care au aceleaşi drepturi în închisoare. Prin această activitate le-am oferit posibilitatea de a relaţiona între ei şi de a face schimb de experienţă”, a mai spus oficialul închisorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite