Bacău: Licitațiile publice sunt din ce în ce mai puțin contestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri preferă să lase un câștigător dubios al unei licitații în locul lor, decât să plătească taxă la proces

Cauțiunea judiciară de 2% din valoarea sumei contestate la o licitație a redus la aproape de zero numărul litigiilor în instanță. Un om de afaceri care participă la o licitație a cărei valoare este de 10 milioane de lei, ar trebui să plătească o cauține de 200.000 de lei. Valoarea atât de mare a taxei nu numai că a scăzut numărul reclamagiilor de profesie, dar a redus la tăcere și oamenii de afaceri care ar fi avut ce imputa unui concurent incorect.

”Eu  am participat la o licitație pentru modernizarea unei școli. Am cumpărat caietul de sarcini și am făcut oferta. La final am constatat că societatea  care a câștigat licitația nu avea toate actele. Ar fi trebuit să plătesc o taxă judiciară de 280.000 de lei. Cum poate crede cineva că un agent economic își poate permite să imobilizeze la ora actuală atâția bani până se judecă un proces?”, s-a întrebat Marin Afrim. El susține că a renunțat să mai conteste licitația în instanță. ”Am înțeles după aceea că patronul firmei era rudă cu contabilul șef de la centrul școlar de care ținea școala la care se făceau modernizările”, ne-a  mai spus omul de afaceri.

Avocații cred că măsura este exagerată

Juriștii și avocații băcăuani spun că guvernanții au avut motive întemeiate să restricționeze valul de contestații care urmau fiecărei licitații publice și care duceau la blocarea timp de câteva luni a unei investiții. ”Dar asta nu înseamnă că trebuia anulat de tot procesul de justiție în acest domeniu. Un client nedreptățit la o astfel de licitație am avut și eu. Când a înțeles omul câți bani ar fi trebuit să depună drept cauțiune s-a lăsat lehamite”, a declarat Petru Hărătău, prodcan Baroul Bacău.

 ”Constituția garantează accesul la justiție, Dar în acest caz, cred că nu mai poate fi vorba de așa ceva. Nu cred că o asemenea măsură va încuraja desfășurarea corectă a licitațiilor”, ne-a spus și Alexandu Lungu, decanul Baroului Bacău.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite