Bacău: Geo Balint, regizorul care vrea să transmită emoție prin spectacolele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul este regizor de teatru de mai bine de 20 de ani. Spectacolele pe care le-a realizat i-au adus nenumărate premii și aprecieri din partea criticilor.

Geo Balint a iubit teatrul de mic copil. Chiar dacă viața i-a oferit ocazia de a lucra în diferite domenii de activitate, în final el a avut șansa de a face ceea ce îi place cu adevărat. Nu a ales să fie actor, ci regizor, omul din spatele scenei sau mai bine zis, coordonatorul principal al spectacolelor. ”Cea mai mare pasiune a mea este regia. Iubesc să pun în scenă piese de teatru și să lucrez cu actorii, prin intermediul cărora, în funcție de scenariu, pot dărui publicului o emoție”, ne-a declarat el.

A învățat să iubească poveștile pentru copii

În 1986, băcăuanul a avut ocazia de a merge prin tot județul alături de un prieten, care punea în scenă spectacole pentru copii. În acel an, el a realizat că este fascinat de poveștile pentru cei mici și că și-ar dori să fie regizor, la fel ca amicul său. ”Pentru că mi-am dat seama că mă fascinează poveștile pentru copii, dar aveam nevoie de studii pentru a le pune în scenă, am urmat un curs de regie la Teatrul Țăndărică din București. După finalizarea acestuia de-a lungul anilor, am avut ocazia regiza spectacole așa cum mi-am dorit”, ne-a mai povestit Geo.

Mai târziu, în 2003 a absolvit și Facutatea de Teatru din Târgul Mureș, unde a avut ca profesori regizori apreciați la nivel național. Tot în această perioadă, a avut șansa de a fi asistent de regie pentru Liviu Ciulei. ”Cele șase luni pe care le-am petrecut lângă regizorul Liviu Ciulei au fost ca o a doua școală pentru mine. Lângă el mi-am dat seama că sunt pe drumul cel bun și că mă perfecționez într-un domeniu care mi se potrivește”, a mai completat băcăuanul. După finalizarea studiilor, s-a angajat patru ani ca secretar literar la Teatrul Bacovia din Bacău, însă a renunțat la această slujbă pentru a se ocupa de Compania ”Buzunarul cu teatru”, un asociație  nonguvernamentală a cărei baze le-a pus în 2007.

Lucreză cu amatori și actori profesioniști

De când a înființat asociația, Geo Balint a realizat cinci spectacole pentru copii și adulți, care s-au bucurat de foarte mult succes în rândul publicului băcăuan. ”Lucrez cu o echipă de actori profesioniști. Unii sunt activi, iar alții sunt pensionați. Am completat echipa și cu tineri amatori cărora le predau cursuri de teatru la Palatul Copiilor. Piesele noastre ne-au adus premii și diplome la foarte multe festivaluri”, a mai zis regizorul. Puțină lume știe însă că Geo Balint a predat cursuri de actorie, anul trecut și în Tunisia. ”A fost o experiență extraordinară. Tinerii de acolo sunt la fel de receptivi ca și elevii mei”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite