Bacau: Energia ecologică, subiect tabu la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La polul opus este oraşul Slănic Moldova, unde s-a pus pe roate primul proiect de „oraş verde" din ţară.

Energiile alternative nu se regăsesc pe lista de priorităţi a municipalităţii. Deşi pe plan mondial se fac investiţii majore în domeniul energiei de tip verde, în Bacău administraţia locală nu a făcut prea mulţi paşi spre conceptul „eco".

Cele două departamente din cadrul Primăriei Bacău, înfiinţate special pentru identificarea şi aplicarea resurselor de energie alternativă, nu au reuşit să întocmească nici măcar un plan viabil pentru acest domeniu.

„Interes există dar, deocamdată, nu s-a făcut nicio investiţie şi niciun plan concret. Ne-am gândit să montăm panouri solare în şcoli pentru prepararea apei calde. Nu am făcut încă un studiu să vedem cât ar costa investiţia şi în cât timp s-ar recupera aceşti bani", ne-a declarat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

Slănic Moldova
a dat tonul la „verde"

Cu toate că oraşul Bacău nu excelează la capitolul energie verde, la nivelul judeţului există o localitate care a făcut paşi importanţi în acest domeniu. Astfel, la mijlocul lunii martie, staţiunea Slănic Moldova a fost desemnată „primul proiect de oraş verde din România".

„Noi am inaugurat prima instalaţie de încălzire cu resurse regenerabile de pe Valea Slănicului. De la mijlocul lunii martie, şcoala cu clasele I-VIII din cartierul Cireşoaia este încălzită pe baza energiei produsă de panouri solare", ne-a declarat Adrian Şerban, primarul staţiunii Slănic Moldova.

Edilului i-a venit ideea montării de panouri solare în momentul în care transformatoarele de la sursele de energie convenţională au început să se defecteze tot mai des. Întreaga investiţie i-a costat pe locuitorii Slănicului peste 36.000 de lei.

„Am avut noroc fiindcă firma care ne-a furnizat aceste panouri ne-a făcut o reducere de aproape 6.000 de euro. Pe viitor dorim să obţinem o finanţare europeană pentru a transforma Slănicul într-un oraş 100% verde", a mai decalarat Şerban.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite