Bacău: Dorina Costraș dă frâu liber imaginației prin intermediul picturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanca are o pasiune pentru măști. S-a folosit de talentul ei la pictură pentru a le reda sub diferite forme în tablourile pe care le-a realizat de-a lungul timpului

Dorina Costraș pictează de mai bine de 20 de ani. Tablourile ei au fascinat atât critici din țară dar și din străinătate, care au rămas impresionați de modul inedit al artistei de a reda prin culoare personaje cu măști. În prezent, este una dintre cele mai apreciate pictorițe din Bacău iar expozițiile ei sunt așteptate cu nerăbdare de pasionații de artă.

Picta în fața blocului

Artista poveștește că îi plăcea să deseneze de mic copil. Încă de la o vârstă fragedă își lua blocul de desen și iesea în fața blocului, unde găsea un loc potrivit pentru a da curs liber imaginației. ”Îmi aduc aminte că așezam blocul de desen pe un scăunel pe care îl trasformam într-un mic șevalet. Indiferent de vreme eu eram afară de aceea, am avut multe certuri cu părinții. Pur și simplu nu puteam să mă desprind de la lucru”, ne-a spus Dorina.

 Primul ei post de muncă a fost, așa cum se aștepta toată lumea, de desenator în cadrul Centralei Industriei Confecţiilor Textile şi Pielăriei Bacău. Concursul pentru post a fost unul foarte greu însă ea a reușit să-l treacă fără probleme. ”Eram 60 de persoane pe două locuri. Am reușit însă să obțin postul chiar dacă nu l-am păstrat foarte mult timp”, a adăugat ea. Imediat după Revoluție a plecat să restaureze biserici împreună cu o echipă ce aparținea Muzeului de Istorie din Roman. Cu acest prilej a lucrat la două biserici din Ialomița, însă munca aceasta nu i s-a potrivit. ”Nu mi-a plăcut în mod deosebit să lucrez în biserici. Totul se făcea după canon. Mie îmi place să creez și mă simțeam îngrădită de reguli”, a explicat Dorina. După nașterea băiatului ei a plecat să lucreze în învățământ.Cariera ei de profesor s-a încheiat anul trecut, când a hotărât că vrea să se dedice picturii.

Pictează personaje care poată măști

Temele pe care Dorina le abordează în tablourile ei sunt noi pentru băcăuani. Ea pictează personaje cu măști ce pot fi integrate în mai multe categorii ”romantice”, după cum le numește ea. ”Mă fascinează misterul și mă incită ideea de a realiza ceva care pune privitorul pe gânduri. Mă folosesc de măști pentru a ascunde chipul personajelor mele în tablouri care se încadreză în mai multe categorii romantice, în funcție de temă”, ne-a mai spus artista.

Momentan, băcăuanca este fascinată de tema iubirii imposibile, lucru care face ca în lucrările ei să se regăsească personaje care întruchipează, fie Soarele și Luna, fie pe Romeo și Julieta. De asemenea, redă clovni în diferite ipostaze, nimfe și ursitoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite