Bacău: Copiii stranierilor nu vor bani ci afecțiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Copiii stranierilor nu vor bani ci afecțiune
Bacău: Copiii stranierilor nu vor bani ci afecțiune

4.500 de copii băcăuani duc dorul părinților plecați în străinătate. Unul din șapte școlari și preșcolari are cel puțin un părinte care câștigă bani departe de România.

Plecarea băcăuanilor spre țări mai ”calde” pentru a câștiga bani îi destabilizează afectiv pe copiii acestora. Este cazul Elenei Moroșanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul ”Vasile Alecsandri” din Bacău care de șase ani trăiește departe de părinții ei. Aceștia au plecat în Italia la muncă iar ea se descurcă singură de la 13 ani. 

Sunt zile când vreau să vorbesc cu cineva dar nu am cu cine. Părinții mei sunt plecați  de șase ani în Italia iar eu am fost nevoită să mă descurg singură. A fost o experiență din care am avut multe de învățat dar lipsa părinților nu poate fi înlocuită”, spune Elena Moroșanu .

Potrivit unui  studiu demarat de Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică, împreună cu Serviciul Public de Asistență Socială, peste 4.500  din elevii băcăuani au cel puțin un părinte plecat în străinătate.  ” Copiii rămân, practiv, fără părinți. În cel mai bun caz ajung să fie îngrijiți de bunici”, a declarat Daniela Dinulescu, asistent de specialitate din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.

Cei mai afectați, copiii de gimnaziu

Cei mai mulți elevi care duc dorul părinților sunt în giumaziu și liceu. Consilierii psihologici sunt de părere că cei mai afectați sunt copiii de școală generală. ”Cei mici suportă mai greu despărțirea. Au rezultate slabe la învățătură, ajung să abandoneze școala și să comită delincvențe”, ne-a declarat Lidia Blidariu, consilier școlar psihologic al Colegiului ”Vasile Alecsandri”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite