Bacău: Absolvenţii de facultate, şomeri cu patalama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unor soluţii, cei mai mulţi dintre tineri preferă să plece în străinătate, unde lucrează ca muncitori necalificaţi.

Criza locurilor de muncă face victime printre absolvenţii de facultate. Sute de tineri cu studii superioare sunt în căutarea unui job pe măsura pregătirii lor. Pentru că Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău nu are în prezent niciun post pentru aceştia, mare parte dintre ei aleg ca alternativă munca în străinătate.

Îşi caută serviciu de un an

„Vreau să plec luna viitoare în Germania să mă angajez în construcţii. Am absolvit anul trecut şi nu am reuşit să-mi găsesc nicio slujbă în domeniul în care m-am specializat. Singurul venit pe care îl am este indemnizaţia de şomaj", ne-a declarat Andrei Spătaru, care a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice anul trecut.

„În acest moment sunt înregistraţi în evidenţa noastră 173 de tineri absolvenţi de facultate care primesc indemnizaţie de şomaj, iar alţi 90 care îşi caută un loc de muncă. Deocamdată, niciunul nu s-a angajat pentru că pe piaţă se caută doar muncitori necalificaţi", ne-a explicat Octavian Ţicău, şeful Serviciului de Ocupare a Forţei de Muncă Bacău. Anual, universităţile din Bacău scot pe piaţa muncii peste 2.500 de absolvenţi de studii superioare specializaţi în diferite domenii de activitate.

Dintre aceştia foarte puţini îşi găsesc o slujbă pe măsura pregătirii lor. „Doar câţiva profesează în domeniul în care s-au specializat pentru că angajatorii nu le oferă un salariu consistent, care să reprezinte un minimum necesar care să-i ajute să plece în viaţă. Tinerii nu au experienţă în muncă şi sunt plătiţi ca atare", a precizat Valentin Nedeff, rectorul Universităţii de Stat din Bacău.

Ca o rezolvarea a acestei situaţii, foarte multe persoane urmează o a doua specializare. „Avem studenţi care urmează cursurile unei a doua facultăţi sau fac masteratul în alt domeniu. Ei speră că astfel, în viitor, le va fi mult mai uşor
să-şi găsescă un loc de muncă mai bine plătit", a mai spus rectorul Nedeff.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite