Bacalaureatul incepe astazi, dar nu se stie cand si cum se va termina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 180.000 de absolventi ai claselor a XII-a intra astazi in focurile bacalaureatului. Examenul incepe totusi, chiar daca profesorii sunt nemultumiti ca ministrul Miclea nu a emis nici pana

Cei peste 180.000 de absolventi ai claselor a XII-a intra astazi in focurile bacalaureatului. Examenul incepe totusi, chiar daca profesorii sunt nemultumiti ca ministrul Miclea nu a emis nici pana acum ordinul de plata pentru salarizarea lor. Cu toate acestea, pericolul boicotarii bacalaureatului exista inca, dupa cum a tinut sa sublinieze Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater": "Bacul va incepe, dar nu stiu cum se va termina". Pe de alta parte, Marian Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret", a precizat ca "exista posibilitatea sanctionarii in justitie si a pedepsirii drastice a celor care s-au ocupat de aceasta smecherie. Smecheria le-a rezolvat problemele pe moment celor din minister, dar consecintele sunt imprevizibile. Chiar daca acum profesorii se vor prezenta la datorie, ganditi-va ca mai e o sesiune de bacalaureat, mai sunt si alte examene care nu se pot desfasura fara ei". Mircea Muresan, director general in MEC, a declarat, ieri, ca, la ora actuala, ministerul are suma necesara platii cadrelor didactice si ca "maine (n.r. - astazi) sau cel tarziu marti va fi emis si ordinul de ministru". In ceea ce priveste plata pentru profesorii corectori si evaluatori directi, "ea va fi cel putin la nivelul celei din anul precedent". Saptamana aceasta au loc probele orale ale bacalaureatului, azi si maine candidatii fiind evaluati la limba si literatura romana.
40.000 de profesori sunt implicati in examinare
Examinarea incepe la ora 9.00 si are caracter public. In plus, ele au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor in maximum 10-15 minute. La nivel national, candidatii sunt repartizati in 574 de centre de examen, 40.000 de cadre didactice fiind implicate in activitati de supraveghere si evaluare. In Bucuresti, peste 24.000 de absolventi de liceu vor sustine probele examenului de bacalaureat in nu mai putin de 70 de centre de examinare organizate in acest scop la nivelul municipiului. Dintre bucurestenii care-au terminat clasa a XII-a, unul a solicitat sustinerea probelor orale in scris, in vreme ce alti doisprezece vor beneficia de marirea timpului destinat efectuarii lucrarii scrise cu o ora si jumatate. De asemenea, cinci elevi din Capitala, imobilizati la pat, vor sustine bacalaureatul la locul imobilizarii, simultan cu toti colegii din tara.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite